Mide dostu olan zencefil, uzmanlar tarafından koruyucu hekim olarak kullanılması konusunda tavsiye ediliyor. Bu bitki, tropik ve yarı tropik iklimlerde yetişse de, Akdeniz Bölgesi'nde üretimi yapılarak Türkiye'de de yaygın bir şekilde tüketilmektedir.
Zencefilin Dünya Genelinde Yaygın Kullanımı ve Akdeniz Bölgesi Yetiştirmesi
Aromaterapi Uzmanı Abdusselam Olgun, zencefilin genellikle kış aylarında soğuk algınlığı için kullanıldığını belirtiyor. Ancak zencefilin birden fazla faydasının olduğunu vurgulayan Olgun'a göre, astım, bronşit, nefes darlığı gibi problemlerde de etkili olabilmektedir. En önemli faydalarından biri ise bulantı ve mide sorunlarına karşı etkili bir çözüm sunmasıdır.
Zencefilin Faydaları, Soğuk Algınlığından Kanser Tedavisine
Olgun, kanser tedavisinde de zencefilin kullanılabileceğine dikkat çekiyor ancak bu kullanımın hekim kontrolünde olması gerektiğini vurguluyor. Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre, zencefilin meme kanseri, pankreas kanseri ve akciğer kanseri gibi hastalıkları tedavi edebileceği belirtiliyor.
Mide ağrısı, bulantısı ve şişmesi olan gebelerin taze zencefil tüketebileceğini belirten Olgun, badem tanesi kadar taze zencefilin sabah aç karna çiğnenip yutulabileceğini ifade ediyor. Zencefilin çeşitli formlarının farklı rahatsızlıklar için önerildiğini belirten Olgun, kökünün kaynatılarak, tozunun ise bal, pekmez veya sütle karıştırılarak içilmesinin daha faydalı olabileceğini söylüyor. (İHA)