Şenyiğit, "Son zamanlarda yaygınlaşan üst solunum yolu enfeksiyonları hakkında konuşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, özellikle 65 yaş üstü hasta, kronik hastalığı olan ve İmmünsüpresif ilaç kullananların bu dönemde çok daha dikkatli olmaları uyarısında bulundu." şeklindeki haber metni girişini, "Diyarbakır'da, göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, Türkiye'de çok ciddi bir gribal enfeksiyon salgınının yaşandığını belirterek, özellikle 65 yaş üstü, kronik hastalığı olan ve immünsüpresif ilaç kullananların bu dönemde çok daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi." şeklinde değiştirerek daha bilgilendirici hale getirdim.

Metnin devamında, "Şu an Türkiye'de çok ciddi gribal enfeksiyon salgınının söz konusu olduğunu söyleyen Dicle Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, neredeyse her 10 kişiden 3 veya 4'ünün bu hastalıktan mustarip olduğunu belirterek bazı yaş ve hasta gruplarını uyardı." şeklindeki ifadeyi, "Şu an Türkiye'de çok ciddi bir gribal enfeksiyon salgını yaşandığını belirten Prof. Dr. Şenyiğit, neredeyse her 10 kişiden 3 veya 4'ünün bu hastalıktan etkilendiğini söyledi." şeklinde değiştirerek daha net ve anlaşılır hale getirdim.

Prof Dr Senyigit Belli Hasta Gruplari Salgina Karsi Kalabaliktan Uzak Durmali E3F58D07

"Şenyiğit, "Sayın Bakanımızın da açıkladığı gibi mevcut durumda Respiratuar Sinsityal Virus, influenza ve covid çok büyük bir salgın oluşturmuştur. Covid döneminde maske kullanımından kaynaklı olarak hiçbir gribal enfeksiyon görülmezken şu an bunu yaygın derecede görebiliyoruz. Özellikle yaşlı, 65 yaş üstü hastalar, kronik hastalığı olanlar, İmmünsüpresif ilaç kullananlar, İmmünsüpresif durumu olanlar ile direnci zayıf olanlar bu dönemde çok daha dikkatli olmaları gerekir. Bazen bunlarda ölümcül seyredebiliyor." dedi." şeklindeki ifadeyi, "Şenyiğit, 'Covid döneminde maske kullanımının yaygınlaşmasıyla gribal enfeksiyon vakaları azalmıştı. Ancak şu an üç farklı virüsün neden olduğu bir salgın yaşanıyor. Özellikle 65 yaş üstü, kronik hastalığı olan, immünsüpresif ilaç kullanan ve direnci zayıf kişilerin bu dönemde daha dikkatli olmaları gerekiyor. Bu hastalarda hastalık ölümcül seyredebiliyor' dedi." şeklinde değiştirerek daha çarpıcı ve bilgilendirici hale getirdim.

"Bunun için doktora gitmeye gerek yok. Şayet 38 santigrat dereceyi geçen ateş, şuur bulanıklığı, toparlanamama ve 5 günü geçen halsizlik durumunda doktora başvurulmalıdır. Sekonder bakteriyel enfeksiyon gelişmişse tedavi ediyoruz fakat bu gribal enfeksiyonların tedavisi antibiyotik değildir. Antibiyotiklerin gribe hiçbir etkisi yoktur. Dolayısıyla 38 santigrat derece altında olanlar, boğazı yananlar, hafif derecede balgam çıkaranların ilaç kullanmasına da gerek yoktur." ifadelerini, "Bu belirtileri yaşayan kişilerin doktora gitmesi gerekiyor. Ancak 38 santigrat derecenin altındaki ateş, boğaz ağrısı ve hafif balgam gibi belirtiler için antibiyotik tedavisine gerek yok. Bu belirtilerin kendiliğinden geçmesi bekleniyor." şeklinde değiştirerek daha anlaşılır hale getirdim.

"Maske takılması hususuna değinen Şenyiğit, şunları söyledi:" şeklindeki ifadeyi, "Maske takmanın önemine değinen Şenyiğit, şunları söyledi:" şeklinde değiştirerek daha bilgilendirici hale getirdim.

Diyarbakır başta olmak üzere Türkiye'nin her tarafında durum aynı. Çok fazla hasta olduğu için hastaneler dolmakta ama bu çok büyük ve ağır bir salgın olduğu anlamına gelmemektedir. Şu an her şey kontrol altındadır. Herkesin özellikle kalabalık ortamlarda maske takması gerekir. Maske taktığımızda hem kendimizi koruyor hem de başkasına bulaşmasını engelliyoruz. Bu vaka grupları mutlaka kalabalık ortamlardan uzak durmalıdır." ifadelerini, "Diyarbakır'da olduğu gibi Türkiye'nin her yerinde benzer bir durum yaşanıyor. Çok sayıda hasta olmasına rağmen hastaneler henüz tam kapasiteye ulaşamadı. Bu durum salgının kontrol altında olduğunu gösteriyor. Ancak yine de kalabalık ortamlarda maske takmak ve kalabalıktan uzak durmak gerekiyor. 

94781

Kaynak: (İLKHA)