İl Sağlık Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamaya göre, Doç. Dr. Deniz, Türkiye'nin sıcak bir yaz mevsimi geçirdiğine ve artan nem oranının sağlık üzerinde olumsuz etkiler yarattığına dikkat çekti. Özellikle 65 yaş üstü bireyler ve kronik hastalığı bulunanların bu durumdan daha fazla etkilendiğini belirtti.

Deniz, bu gruplara, güneşin en yoğun olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkmamalarını ve denize girmemelerini önererek, "Dışarı çıkmak zorunda kalındığında açık renkli, hafif ve bol kıyafetler giyilmeli, geniş kenarlı, hava delikleri olan şapkalar tercih edilmeli. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için ise güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanılmalıdır. Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapacak olanlar, sabah erken veya akşam saatlerini tercih etmeli, ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır." şeklinde konuştu.

Ayrıca, Doç. Dr. Deniz, "Eğer doktorunuz tarafından sıvı kısıtlaması önerilmediyse ve susuzluk hissedilmese bile, günlük en az 2,5 litre yani yaklaşık 12-14 bardak su içilmelidir. Sıvı alımında su temel olmalı, ancak su dışında süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmeli. Çay, kahve ve gazlı içeceklerden, ayrıca alkol, kafein ve fazla şeker içeren içeceklerden kaçınılmalıdır çünkü bunlar vücuttan fazla sıvı kaybına yol açabilir. Ayrıca, mide rahatsızlıklarına sebep olabileceği için çok soğuk ve buzlu içeceklerden de uzak durulmalıdır." ifadelerini kullandı.

Editör: Murat Tanrıkulu