Özellikle gövde ve genital bölgeyi etkileyen mantar enfeksiyonlarında artış olduğunu söyleyen Engin, hem vaka sayısının arttığını hem de yeni mantar türlerinin tanımlandığını ifade etti. Tırnak mantarının eskiden daha çok ileri yaşlarda görüldüğünü, ancak artık daha gençlerde de rastlandığını belirten Engin, mantar enfeksiyonlarının kepekli, kızarık ve kaşıntılı olabileceğini, sedef ve egzama ile karıştırılabileceğini vurguladı.

Prof. Dr. Engin, mantar enfeksiyonlarının saç, ayaklar, tırnaklar ve genital bölge gibi cilt noktalarında kaşıntı, pullanma ve kırmızı döküntülerle kendini gösterdiğini belirtti. Hastalığın nemli ve sıcak ortamlarda, hijyen eksikliği nedeniyle ortaya çıkabildiğini söyleyen Engin, mantar enfeksiyonlarının tedavi gerektirdiğini ve aile bireylerine bulaşabileceğini vurguladı.

Uzmanlar Uyariyor Mantar Enfeksiyonlarinda Artis Goruyoruz Tedaviye Direnc Soz Konusu

"Mantar Enfeksiyonları Artışta ve Tedaviye Direnç Gözleniyor"

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Burhan Engin, mantar enfeksiyonlarının deri yüzeyinde görülen, vücudun her yerini etkileyebilen, saç, deri, gövde, ayak ve genital bölgede yer alabilen, kızarık ve kepekli döküntülere neden olan bir durum olduğunu açıkladı. Özellikle gövde, genital bölge ve kasıkta mantar enfeksiyonlarının arttığını ve tedaviye direnç geliştiğini belirten Engin, yeni tanımlanan mantar türlerinin de bu artışta etkili olabileceğini ifade etti. Hastaların çoğunlukla döküntü şikayetiyle geldiğini ve bu döküntülerin vücutta kızarık, kepekli, sulantılı lezyonlar oluşturduğunu söyledi.

"Kepekli ve Kızarık Olması Sedef ve Egzama ile Karışabilir"

Prof. Dr. Engin, yüzeyel mantar enfeksiyonlarının arttığını, derin mantar enfeksiyonlarının ise daha özel bir grubu oluşturduğunu belirtti. Yüzeyel mantar enfeksiyonlarının immün sistemi normal olan bireylerde daha yaygın görüldüğünü ve tedavi edilmediğinde uzun süre devam edebileceğini ifade etti. Ayak mantarının tedavisinin ihmal edildiğinde tırnaklarda kalınlaşma ve renk değişikliğine yol açabileceğini belirten Engin, uygun tedavi ile mantarın yayılmasının engellenebileceğini vurguladı.

Engin, kepekli ve kızarık mantar enfeksiyonlarının sedef ve egzama ile karıştırılabileceğini, bu nedenle ayırıcı tanı için sürüntü alınarak mantar enfeksiyonunun tespit edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, mantar enfeksiyonlarının aile bireylerine bulaşabileceğini ve uygun ilaçlarla tedavi edilmesi gerektiğini ifade etti. Hastaların mantar enfeksiyonlarının yayılabileceğini, kaşıntılı olabileceğini ve görsel olarak rahatsız edici olabileceğini belirterek, mikrobiyoloji ile koordineli bir şekilde uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: (İHA)