Dr. Zeynep Öztürk, çocukların dişlerinin düzenli olarak kontrol edilmesinin önemine işaret ederek, ailelerin çocukların ilk dişi çıktıktan sonra diş hekimi muayenesine götürmelerinin gerekli olduğunu belirtti.

Öztürk, çocukların 1 yaşından sonra gece beslenmesinin sona erdirilmesi gerektiğini söyleyerek, ilk dişin çıkmasından itibaren her öğünden sonra yumuşak parmak fırçalar veya temiz bir gazlı bezle ağız temizliğinin yapılmasının önemini dile getirdi.

Diş fırçası ve diş macunu kullanımının çocuklar için büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Öztürk, özellikle 10 yaşına kadar ailelerin diş fırçalama sürecine aktif olarak katılmalarının ve çocuklara destek olmalarının gerektiğini söyledi.

Paketli gıdaların çocuklar üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çeken Öztürk, "Çocukların paketli gıdaları tüketmelerini tamamen engellemek mümkün olmasa da tüketim sonrasında dişlerinin mutlaka fırçalanması konusunda ailelerin titizlik göstermelerini bekliyoruz," dedi.

Erken yaşta diş kaybının önlenmesi adına diyet kontrolü ve ağız bakımının önemine değinen Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:

"Çocukların beslenme alışkanlıkları son derece kritik. Paketli gıdaların artan tüketimi diş çürüklerinin yaygınlaşmasında önemli bir etken. Diş fırçalama alışkanlığı aile gözetiminde, sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce olmak üzere günde iki kez, en az iki dakika süreyle uygulanmalı. Çocukların motor becerileri yeterince gelişmediği için etkili bir fırçalama gerçekleştiremeyebilirler, bu da çürük riskini artırır. Süt dişleri sadece estetik ve konuşma için değil, aynı zamanda kalıcı dişler için yer tutucu görev görür. Erken diş kaybı, kalıcı dişlerin sağlıklı bir şekilde çıkabilmesi açısından kritik önemdedir."

Kaynak: AA