Gribal enfeksiyonların sıklıkla görüldüğü geçiş dönemlerinde yaşlılar, kronik hastalar, astım ve bronşit gibi rahatsızlıkları olanlar için daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Dicle Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şenyiğit, öksürük, balgam ve ateş şikayetleri olan kişilerin mutlaka bir uzmana danışmalarının önemine dikkat çekti.
Şenyiğit, "Kış aylarına giriyoruz ve soğuk hava, vücut direncini azaltan en önemli faktörlerden biri. Bu dönemde herkes soğuğa maruz kalarak çeşitli enfeksiyonlar geçirebilir. Bu, hafif bir farenjitten ciddi bir zatürreye kadar değişebilir. Özellikle yaşlılar, kronik hastalığı bulunanlar, astım veya bronşit gibi rahatsızlıkları olanların bu dönemde daha dikkatli olmaları gerekiyor" dedi.
Öksürük ve Balgam Şikayeti Olanlara Uzman Tavsiyesi
Bu dönemde gribal ve viral enfeksiyonların sık görüldüğünü belirten Şenyiğit, 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlara kalabalık alanlarda maske kullanmalarını önerdi. "Covid-19 sürecinde maskenin düzenli kullanımıyla grip ve nezle vakalarında düşüş yaşanmıştı. Fakat bu tedbir azaldıkça yeniden grip ve nezle vakaları artış göstermeye başladı" şeklinde konuştu.
Hastalığın belirtilerine göre dikkat edilmesi gereken noktaları sıralayan Şenyiğit, “Öksürük, balgam ve ateş olanlar bir uzmana başvurmalı. Nezle gibi hafif şikayetler için doktora gitmeye gerek yoktur, çünkü nezle genellikle beş gün içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak boğazda yanma, yüksek ateş ve sarı renkli balgam görüldüğünde, mutlaka göğüs veya kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına danışılmalıdır. Bu tür şikayetler, tedavi edilmezse zatürreye yol açabilir ve ciddi sonuçlar doğurabilir" ifadelerini kullandı.
Hafif Öksürüğe Tedavi Gerekli Değil
Prof. Dr. Şenyiğit, enfeksiyon belirtisi olan sarı balgamın önemine vurgu yaparak, “Balgamın normal rengi beyaz veya hafif gri olmalı. Sarı ve kirli görünümdeyse bu enfeksiyonun işareti olabilir, özellikle ateş eşlik ediyorsa akciğerde bir soruna işaret eder” dedi.
Öksürüğün çok sayıda nedeni olabileceğine değinen Şenyiğit, “Astım, bronşit, KOAH ve bazı tansiyon ilaçları öksürüğe yol açabilir. Etken tam belirlenmeden net bir şey söylenemez, ancak kış dönemlerinde öksürük vakaları artar. Hafif öksürük genellikle tedavi gerektirmez, fakat balgam, nefes darlığı, hırıltı, yüksek ateş gibi durumlar söz konusuysa tedavi edilmesi önemlidir. İki aydan uzun süren öksürükler ise ateş olmasa bile araştırılmalıdır” dedi.