Safra kesesindeki herhangi bir rahatsızlık, kişide sarılık, koyu idrar, tansiyon düşüklüğü, bulantı, kusma, hazımsızlık, ateş, titreme ve karnın sağ üst kısmında şiddetli ağrı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Op. Dr. Balcı, genellikle kaburgaların hemen altında başlayan ve sırta vuran ağrıların, safra kesesi rahatsızlığının en belirgin belirtisi olduğunu ancak mide ağrılarıyla karıştırılabileceğini vurguladı.

"Safra kesesi iltihaplandığında şiddetli ağrılar oluşabiliyor"

Safra kesesinin halk arasında öd kesesi olarak da bilindiğini ifade eden Balcı, karaciğerin hemen altında, yaklaşık 10 cm uzunluğunda bir kese olduğunu ve temel görevinin safrayı depolayıp, yemek sonrası bağırsağa ileterek sindirime yardımcı olmak olduğunu açıkladı. Safra kesesi hastalıklarının çoğunlukla taşlar şeklinde ortaya çıktığını belirten Balcı, "Safra kesesi taşları genellikle mide rahatsızlıklarıyla karıştırılabiliyor. Karnın sağ kaburga altından sırta yayılan ağrılar en yaygın belirtiler arasında. Safra kesesi iltihaplandığında ise bu ağrılar daha da şiddetli hale gelebiliyor. Ayrıca safra kanalına düşemeyen taşlar, sarılığa yol açabilir." diye ekledi.

Mide sorunlarıyla karıştırılan safra kesesi ağrıları ultrason ile teşhis edilebilir

Safra kesesi taşı olan hastaların sıklıkla mide rahatsızlıkları nedeniyle doktora başvurduğunu söyleyen Balcı, bu hastalara mide tedavisi uygulandığını ancak sorunun çözülmediğini belirtti. Basit bir ultrason muayenesi ile safra kesesi taşlarının tespit edilip doğru teşhis konulabileceğini ifade etti.

"Ciddi şikâyetler varsa cerrahi müdahale gerekli"

Safra kesesi taşlarının oluşumunun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, kolesterol ve safra tuzu dengesindeki bozulmanın etkili olduğunu belirten Balcı, bu durumun daha çok kadınlarda, şişman ve obez kişilerde, şeker hastalarında, yaşlılarda ve ince bağırsak hastalığı olanlarda görüldüğünü vurguladı. Beyaz tenli kişilerde ve yaşla birlikte bu rahatsızlığın sıklığının arttığını ekleyen Balcı, "Eğer hastanın şikâyetleri ciddi ise, safra kesesi taşları mutlaka cerrahi müdahale ile tedavi edilmelidir." dedi.

Kaynak: İLKHA