Hastalığın kaynağının süt, süt ürünleri ve hayvanlar olduğunu ifade eden Dr. Hividar Altan, özellikle yaz aylarında taze peynir tüketimine özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Hastalığın hayvansal ürünlerden ve sütten kaynaklandığını belirten Altan, tedavi yöntemlerinin mevcut olduğunu söyleyerek, "Bu hastalıktan korunmak için peynir üretiminde sütün tamamen kaynatılması ve pastörize edilmesi gerekmektedir. Ayrıca peynirin olgunlaşması için 5-6 ay bekletilmesi ve etlerin iyice pişirilmesi önemlidir. Peynir üreticilerinin sütü önce pastörize etmeleri, ardından peynir yapmaları gerekir. Bu kurallara uyulduğunda brusella hastalığından kaçınılabilir. Bu hastalığı alan bir kişi kısa sürede semptomlarını gösterir. Ateş, gece terlemeleri, genel vücut ağrıları, eklem ağrıları, halsizlik ve iştah kaybı gibi belirtiler görülebilir" şeklinde konuştu.

Dr. Hividar Altan, brusella adlı bakterinin hayvanlardan insanlara geçebilecek bir tür olduğunu belirterek, "Özellikle sığır, koyun, keçi gibi sıkça yetiştirilen hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir hastalıktır. Brusella hastalığının bulaşma yolları nelerdir? Enfekte hayvanlardan elde edilen pastörize edilmemiş süt ve bu sütten üretilen ürünler aracılığıyla bulaşır. Bu bulaşma yolu bölgemizde sıkça görülmektedir. Az pişmiş et de bulaş kaynağı olabilir. Ayrıca hayvancılıkla uğraşan kişilerin ciltteki kesik veya sıyrıklardan enfekte hayvana teması da bulaşma sebeplerindendir. İnsandan insana bulaş nadir görülür, ancak anne sütü yoluyla bebeklere bulaşabilir. Özellikle emziren annelerde bu durum gözlemlenir. Farklı türleri var mıdır? Özellikle koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanlardan bulaşan Brusella melitensis türü en yaygın olanıdır. Hastalık belirtileri, enfekte hayvandan bakterinin vücuda girmesinden sonra genellikle 2-3 hafta sonra ortaya çıkar, ancak bu süre 1,5 aya kadar uzayabilir. Ayrıca bazı durumlarda 1 hafta gibi kısa bir sürede de belirtiler görülebilir. Sıklıkla ateş, halsizlik, yorgunluk, eklem ve kas ağrıları gibi genel belirtiler görülür. Bu tür belirtiler gösteren hastalarda özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde brusella hastalığı akılda bulundurulmalıdır. Korunmak için ne yapmalıyız? Hastalığın yayılmasını önlemek için hayvan yetiştiren kişilerin hayvanlarını düzenli olarak aşılatmaları önemlidir. Ancak bu adım sıklıkla atlanmaktadır. Hayvanların yıllık olarak aşılanması ve izlenmesi gerekmektedir. Ayrıca pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinin tüketiminden kaçınılmalıdır. Özellikle taze sütten yapılan peynir tüketimi bölgede sık olduğundan brusella vakaları sıkça görülür. Hastalık kan yoluyla yayıldığı için vücutta birçok yere yayılabilir. Bu nedenle temas etmeden önce hayvanlara müdahale eden kişilerin eldiven ve maske kullanması önemlidir. Köy peyniri tüketiminin yaygın olması nedeniyle, en azından 5-6 ay süreyle tuzda bekletilmiş peynirin tüketilmesi önerilir. Ayrıca tüketilecek sütün iyice kaynatılması gerekmektedir. Brusella hastalığının teşhisi, takibi ve tedavisi hastanemizde yapılmaktadır. Bu tür belirtiler gösteren hastaların hastanemize başvurmaları önerilir" şeklinde açıklamalar yaptı.

Muhabir: Nurşen Ağar