2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih süreci başladı. Üniversite adayları, 25 Temmuz - 2 Ağustos tarihleri arasında ÖSYM'nin aday işlemleri sistemi üzerinden tercih yapabilecekler.

Ertuğrul Tut, İLKHA'ya yaptığı açıklamalarda, tercih dönemine dair bazı kritik noktalara değindi.

"Kendi Alanınıza Yakın Bölümleri Tercih Edin"

25 Temmuz itibarıyla tercihler başladığını belirten Tut, "Öğrenciler tercihlerine 2 Ağustos'a kadar devam edebilirler. ÖSYM'nin ek süre tanıması beklenmiyor. Mevcut ekonomik koşullar göz önüne alındığında, vakıf üniversitelerini tercih edecek öğrenciler için bir yıl daha mezuna kalmak aileler için ekstra maliyet anlamına geliyor. Bu yüzden öğrenciler, çift ana dal veya yan dal yapabilecekleri alanları tercih ederek seçeneklerini belirlemelidirler" dedi.

"Ne Kadar Çok Bölüm Yazarsanız, Yerleşme Şansınız O Kadar Artar"

Tercih sürecine ilişkin püf noktaları paylaşan Tut, "Öğrenciler sıralamalarının biraz altında bölümlerle başlamalı ve kontenjanların azalması nedeniyle biraz daha yukarıdan başlayarak garanti bir tercih listesi oluşturmalılar. 24 tercih hakkı var ve ne kadar çok bölüm yazılırsa, yerleşme ihtimali o kadar artar. Ayrıca, tercih edilecek üniversiteleri ziyaret ederek sürprizlerle karşılaşmamak önemli. Öğrenciler, mesleklerin zorlukları ve kendi kişilik yapılarıyla uyumunu değerlendirmelidirler" dedi.

"Kısa Sürede İş Bulma Hayali Sıkça Soruluyor"

Geleceğe yönelik kaygıların adaylar ve velilerde yaygın olduğunu belirten Tut, "Ekonomik zorluklar ve mesleklerin geleceği konusunda endişeler var. Adaylar ve veliler, kısa sürede iş bulma hayaliyle meslek seçimi konusunda bizlere sorular yöneltiyor. İlgi duyulan alanlarda başarılı olunması daha olasıdır. Meslek seçiminde, uzmanların tavsiyelerine ve deneyimlerine kulak vermek önemli" diye konuştu.

"Son Kararı Aday Versin"

Veliler ve öğrenciler arasında tercih döneminde yaşanan çatışmalara değinen Tut, "Veliler, çocuklarının geleceğini düşünerek tavsiyelerde bulunuyorlar. Ancak son kararı öğrencinin vermesi önemlidir. Öğrencilere tavsiyem, meslek seçimlerinde kulaktan dolma bilgilere değil, uzmanların tecrübelerine başvurmalarıdır. Aday, veli ve uzman rehber arasında sağlıklı bir karar için üçgen kurulmalıdır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İLKHA