Sigaranın, dünya genelinde her yıl yaklaşık 6 milyon kişinin erken ölümününe yol açtığını vurgulayan Doç. Dr. Barut, herkesi sigarayı bırakmaya davet etti.

"Tütün Kullanımı Nedeniyle Her 6 Saniyede Bir Ölüm"

Doç. Dr. Barut, tütün kullanımına bağlı ölümlerin 700 bininin pasif sigara dumanına maruz kalma sonucu meydana geldiğini ifade ederek, gerekli önlemler alınmadığı takdirde 2030 yılında sigaraya bağlı ölüm sayısının 8 milyona ulaşacağını öngördü. Bu ölümlerin büyük bir kısmının düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağına dikkat çekti.

"Pasif Sigara Dumanı da Ciddi Hastalıklara Yol Açıyor"

Sigara içmeyen bireylerin de sigara dumanına maruz kaldığında ciddi risklerle karşı karşıya kaldığını belirten Barut, pasif sigara dumanının tütün tüketicisinin aldığı dumandan daha fazla toksik ve kanserojen madde içerdiğini söyledi. Bu nedenle, pasif tütün dumanına maruz kalmanın akciğer kanseri riskini yüzde 32 oranında arttırdığını vurguladı. Tütün kullanımı, kanser, kalp-damar hastalıkları ve KOAH gibi önlenebilir hastalıkların ve erken ölümlerin en önemli nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle genç yaşta sigaraya başlayan bireylerde KOAH ve astım gibi hastalıkların gelişme riskinin çok daha yüksek olduğunu belirten Barut, erken yaşta sigarayı bırakmanın bu hastalıkların önlenmesi için kritik öneme sahip olduğunu dile getirdi.

"Sigara Bırakıldığında Vücut Hızla Kendini Yeniliyor"

Sigarayı bırakmanın vücut üzerindeki olumlu etkilerinin ilk 20 dakikadan itibaren görülmeye başladığını ifade eden Barut, sigarayı bırakan bir bireyin kalp atış hızının normal seviyeye döndüğünü, 12 saat içinde kandaki karbondioksit seviyesinin düştüğünü, 2-3 ay içinde akciğer fonksiyonlarının düzeldiğini aktardı. 1-9 ay içinde öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerin azaldığını belirten Barut, sigarayı bırakan bireylerin 1 yıl sonra koroner kalp hastalığı riskinin yarı yarıya düştüğünü, 10 yıl sonunda ise akciğer kanseri riskinin önemli ölçüte azaldığını ifade etti. 15 yıl sonra ise kalp hastalığı riskinin sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye indiğini belirtti.

Barut, sigaranın yalnızca bireysel sağlığa zarar vermekle kalmayıp, pasif sigara dumanına maruz kalan çocuklar ve yetişkinler için de ciddi sağlık tehditleri oluşturduğunu söyledi. Sigaranın bağımlılık yapan bir hastalık olduğunu ve tedavi edilebileceğini belirterek, herkesin sigarayı bırakmak için profesyonel destek alması gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: İLKHA