Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın uzay yolculuğunun başarıyla sürdüğünü vurguladı. Uydunun, 20 Temmuz'da 50 derece Doğu test yörüngesine ulaştığını ve antenlerinin burada ilk kez açıldığını hatırlatan Uraloğlu, tüm testlerin tamamlanmasının ardından uydunun nihai yörüngesine gönderileceğini ifade etti. Ayrıca, uydunun yörüngedeki manevraları için gerçekleştirilen 5 ateşleme sonucunda 35 bin 786 kilometrede sabit konumda olduğunu ve testlerin bu mesafede yapıldığını açıkladı. Şu anda uydunun tüm işlevlerinin normal çalıştığını ve sürecin planlandığı gibi ilerlediğini söyledi.

8 Farklı Alanda Sistem Testleri Gerçekleştiriliyor

Uraloğlu, Türksat 6A'nın 50 derece Doğu yörüngesinde bir dizi teste tabi tutulduğunu belirterek, "Türksat 6A uydumuzun göreve başlaması için geçici yörüngesinde 8 sistemde çeşitli testler yapılıyor. Uydumuzda Güç Alt Sistemi, Uydu Yönetim Alt Sistemi, Yörünge Yönelim ve Kontrol Alt Sistemi, Kimyasal ve Elektrikli İtki Alt Sistemleri, Isıl Kontrol Alt Sistemi, Telemetri, Telekomut ve Mesafe Ölçüm Alt Sistemi ile Faydalı Yük Alt Sistem Testleri uygulanıyor. Bu 8 farklı sistemdeki tüm testler başarıyla devam ediyor. Testler tamamlandıktan sonra Ekim ayı sonunda uydumuzu 42 derece Doğu yörüngesine göndereceğiz ve ilk yerli ve millî haberleşme uydumuz Türksat 6A'yı ülkemizin hizmetine sunacağız." dedi.

Türkiye, Haberleşme Uydusu Üreten İlk 11 Ülke Arasında

Türksat 6A ile Türkiye'nin haberleşme uydusu üretebilen 11 ülke arasına girdiğini vurgulayan Uraloğlu, "Haberleşme uyduları gibi stratejik öneme sahip teknolojilerin yerli olarak üretilmesi millî güvenliğimiz açısından oldukça kritik. Türksat 6A, dışa bağımlılığın azaltılması yönünde önemli bir adım olacak." şeklinde konuştu. Projede çalışan mühendis ve personelin uydu ve uzay sanayii için önemli bir insan kaynağı oluşturduğunu da ifade etti.

"Yerlilik Oranı Yüzde 80’in Üzerinde"

Uraloğlu, Türksat 6A Projesi'nde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TÜRKSAT'ın işletici kurum olarak, TÜBİTAK UZAY'ın proje yönetici kurum olarak, ASELSAN, TUSAŞ ve CTECH firmalarının ise proje yürütücü kurumlar olarak yer aldığını belirtti. Bu firmalar sayesinde uydunun yüzde 80'den fazla bir yerlilik oranı ile üretildiğini kaydetti. TÜBİTAK Uzay'ın Uydu Yönetim Alt Sistemi, Yörünge Yönelim Kontrol Alt Sistemi, Güç Alt Sistemi, Elektrikli İtki Alt Sistemi, Arayüz Kontrol Birimleri ve Haberleşme Görev Yükü gibi sistemleri geliştirdiğini anlattı. ASELSAN'ın Türkiye Anteni, Almaç, INET ve Faydalı Yük Arayüz Birimini; CTECH'in ise Telemetri ve Telekomut sistemleri gibi çeşitli alt sistemleri geliştirdiğini, TUSAŞ'ın da Pil Paneli’ni ürettiğini açıkladı. Türksat 6A'nın üretim entegrasyon ve test süreçlerinin TUSAŞ Kazan tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) gerçekleştirildiğini bildirdi.

"84 Uydu Ekipmanı Yerli ve Millî Olarak Üretildi"

Uraloğlu, Türksat 6A'nın mevcut uyduların yedekliliğini sağlayarak Türkiye'nin uydu kapasitesini artıracağını ve uydunun 15 yıl boyunca hizmet vereceğini belirtti. 8.4 kilovat gücünde olan uydunun, TV yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş bir kapsama alanında ülkenin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabileceğini söyledi. Ayrıca, mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi bölgelerin de Türksat 6A'nın kapsama alanına gireceğini belirtti. Türksat 6A sayesinde, Türkiye'nin 6 aktif haberleşme uydusu ile dünyanın önde gelen uydu operatörleri arasında yerini sağlamlaştırdığını vurgulayan Uraloğlu, ana paydaşların ve alt yüklenicilerin katkılarıyla uydu üretim ekosisteminin geliştirildiğini ve uluslararası rekabet edebilecek 84 yerli ve millî uydu ekipmanı üretildiğini ifade etti. Bu ekipman ve alt sistemlerin artık ihraç edilebileceğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: İLKHA