Türkiye'nin uzay teknolojilerindeki 40 yıllık hayalinin gerçekleştiğini belirten Kacır, 1984'te dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın Türkiye'nin uzaydaki haklarını korurken, ODTÜ'de TÜBİTAK UZAY'ı kurduğunu hatırlattı.
Kacır, Özal'ın, Enstitüyle Türkiye'nin uydularını geliştirmeyi hedeflediğini belirterek, "2000'lerden bu yana Türkiye uydu geliştirme çalışmalarında önemli bir deneyim kazandı. Görüntüleme uydularında BİLSAT ve RASAT projeleriyle başlayan orta ölçekli üretim ile GÖKTÜRK ve İMECE uydularıyla Türkiye, kendi imkanlarıyla yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydularını geliştirebilen ülkeler arasına girdi." dedi.
Haberleşme uyduları alanında Türksat'ın bugüne kadar sekiz farklı uydudan faydalandığını söyleyen Kacır, şu anda bunların beşini hâlâ kullandıklarını belirtti.
- "396 çevresel ve fonksiyonel test tamamlandı"
Kacır, ilk milli haberleşme uydusunun Türksat 6A projesi olduğunu ve bu projenin tamamlandığını ve uçuş modelinin nakliye öncesi hâlinin görülebildiğini belirtti.
Uzun bir süreç sonunda uydunun tüm kritik alt sistemlerinin yerli olarak geliştirildiğini vurgulayan Kacır, "Uçuş bilgisayarları, güç dağıtım düzenleme birimleri yerli ve milli olarak üretildi ve Türksat 6A'nın üretim süreçleri yüzde 81,4 oranında yerli malzeme kullanılarak tamamlandı. Bu süreçte 24 farklı ekipman yerlileştirildi ve uçuş modelinde 84 farklı yerli ekipman kullanıldı. Geliştirme ve test süreçleri tamamen TUSAŞ bünyesinde, USET yerleşkesinde gerçekleştirildi. Bütün proje boyunca 396 çevresel ve fonksiyonel test yapıldı. İnşallah uydumuzu 8 Temmuz haftasında uzaya göndermeye hazırlanıyoruz. Bu aşamadan itibaren nakliye işlemleri başlayacak. Daha sonra fırlatma öncesi yaklaşık dört haftalık süreçte SpaceX ekibiyle birlikte çalışarak fırlatmayı gerçekleştireceğiz. Bu fırlatma ile birlikte bir ilke daha tanık olacağız. Fırlatma sonrası yörüngeye yerleştirme aşamasında da kendi ekiplerimizle bu görevi yerine getireceğiz. Bu, Türkiye'nin Ay Projesi için yeni bir deneyim kazanmasına vesile olacak. Uydumuzu kendi ekibimizin çalışmalarıyla yörüngeye yerleştirmenin deneyimini bu fırlatma ile elde edeceğiz." şeklinde konuştu.
- "4,5 milyarlık nüfusun kullanımına erişecek"
Mehmet Fatih Kacır, Türksat 6A'nın 4 bin tonun üzerinde ağırlığıyla, daha önce yerli olarak geliştirilen 600 kilogramlık görüntüleme uydularından daha büyük ve karmaşık bir ürün olduğunu kaydetti.
Gelecek dönemde Türkiye'nin yerli uydu geliştirme çalışmalarının devam edeceğini belirten Kacır, Türksat'ın haberleşme uyduları ile bugüne kadar 118 ülkede 3 milyarlık bir nüfusa erişme imkanı olduğunu vurguladı.
Kacır; Endonezya, Malezya ve Hindistan'ı kapsayan haberleşme imkanının Türksat 6A ile sağlanacağını belirterek, "Böylece dünya nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan 4,5 milyarlık nüfusa erişmiş olacağız." dedi.
Önümüzdeki dönemde GÖKTÜRK uydusunun yenileneceğini ve İMECE 2 ve İMECE 3 projelerinin gerçekleştirileceğini kaydeden Kacır, ekiplerin Ay Projesi için çalışmalarını sürdürdüğüne de işaret etti.
- "400'e yakın çalışma arkadaşımız ortak çalışma yürüttü"
Kacır, Türkiye'nin uzay bilim ve teknolojisi alanında, savunma sanayisinde olduğu gibi, sürekli millileşme ve yerlileşme hareketine devam edeceğini dile getirdi.
Bütün bu projelerin kendilerini bir sonraki projelere motive ettiğini ve yeni den