Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı artık uzayda. Fırlatma aşaması sona erdi. 1,5 gün sürecek yolculuğun ardından Gezeravcı ve 3 takım arkadaşı Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaşacaklar.

Uzayda 14 gün kalacaklar

Uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ve takım arkadaşları için artık ikinci aşama başladı. Astronotlar uzayda 14 gün geçirecek.

Türkiye’ye maliyeti 55 milyon dolar!

Türkiye'nin uzaya astronot göndermesinin maliyeti 55 milyon dolar, olarak açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde valilerle yaptığı toplantıda Türkiye’nin 2024 yılı sonunda cari açığının 2,7 Trilyon Lira olacağını belirterek,

“Ben defterleri sonuna kadar kullanıyorum. Kağıt falan kullanmıyorum. Bu seviyeye kadar inmemiz lazım. Bu babamızın parası değil. Hepimizin parası, milletin parası. Lütfen tasarruf tedbirleri konusunda maksimum hassasiyet gösterin; bu konuda bize yardımcı olun. Gösterişten uzak, mütevazı bir kamu anlayışına her alanda mecburuz. Tasarruf tedbirleri konusunda sizden yardım istiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Cari açığın yanı sıra geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin dış borcunun 475,8 milyar doları olduğu açıklanmıştı.

Türkiye’nin böyle bir dönemde 55 milyon dolara uzay yolculuğuna çıkması sosyal medyada tartışmalara neden oldu. Kimi vatandaşlar bunu faydalı bulurken kimisi de böyle darboğaz bir dönemde bunun doğru bir yatırım olmadığını savundu.  

Konuyla ilgili tartışmalara katılan ekonomist Mahfi Eğilmez "Fayda Maliyet Analizi" başlıklı yazısında şunları söyledi;

"Yapımında hiçbir katkımız olmayan, bize hiçbir katkısı olmayacak olan bir uzay gemisiyle bir Türk astronotu, uzay gemisinin sahiplerine 55 milyon dolar ödeyerek uzaya göndermekle neleri yapmaktan vazgeçtik sorusu alternatif maliyet kavramının iyi bir örneğidir. Kimilerine göre bu bir seçim yatırımıdır kimilerine göre ise tipik bir gösteriş yatırımıdır. Hangi kategoriye girerse girsin ülkeye hiçbir getiri sağlamayacak bir maliyet yüklediği ve karşılığında yapılabilecek birçok fayda sağlayıcı yatırımdan vazgeçildiği açıktır.

Benzer yatırım örnekleri Kuzey Kore tarafından da bol bol yapılıyor. Komşusu Güney Kore, başta eğitime ve teknolojiye yaptığı yatırımlar sonucu dünya markaları yaratır ve bunları bütün dünyaya satarak gelişmiş ülkeler arasına girerken Kuzey Kore füzeler atıyor, askeri sanayi yatırımları yapıyor, silahlar geliştiriyor. Kuzey Kore’nin kişi başına geliri Güney Kore’nin otuzda biri düzeyinde: Halkı sefalet düzeyinde yaşıyor ama uzaya füzeler atan başkanlarıyla gurur duyuyor"

Sosyal medya kullanıcıları 55 milyon dolara neler yapılabileceğini sordu

5 bin depremzedeye ev yapılabilirdi!

Sosyal medya kullanıcılarından birisi şunu söyledi;

“55 Milyon Dolar verip, seçim şovu yapmak için Alper Gezeravcı'yı uzaya göndermek yerine 5 bin depremzede aileye ev yapılabileceğini biliyor muydunuz?”


Bazı sosyal medya kullanıcılarının yorumları;

“55 milyon dolara kaç öğrenciye beslenme verilirdi? Kaç depremzede evsizlikten kurtulurdu? Kaç SMA’lı çocuk tedavi edilirdi? Kaç kreş, okul, huzurevi, kadın sığınma evi yapılırdı? Kaç öğretmen ya da doktorun hayat şartları iyileşirdi? Kaç emekli açlık sınırından kurtulurdu? Kaç…”

“50 milyon dolara Katar'a tank palet fabrikasını sat 55 milyon dolara uzaya astronot gönder”

“Hindistan bundan birkaç ay önce uzaya kendi yaptığı mekiği uzaya yolladı. Toplamda ne kadar harcadı haberiniz var mı? 75 milyon Dolar! Oysa biz 55 milyon Dolara uzaya bir astronot-yolcu gönderdik.”

“Hindistan birkaç ay önce kendi yaptığı mekiği 75 milyon dolara mal edip uzaya fırlattı, siz 55 milyon dolara bir adam yolcu gönderdiniz gören de diyecek ki roketi bunlar yaptı fırlatıyor ayıp yahu…”

“İktidar reklam için, milletin parasıyla (55 milyon dolara) bir Türk turisti uzaya gönderiyor, coşkusu Halk TV'yi sarıyor...

Bu ülkede delirmemek için ne yapmak gerekir bilemiyorum doğrusu...”

“Japonya'nın yolladığı uzay aracı bu gece Ay'a iniş yapacak.

Japonya'yı Ay'a giden 5. ülke yapacak olan projenin maliyetinin 103 milyon dolar olduğu açıklandı.”

“Her yaptığınıza bir laf olsun diye değil de 55 milyon dolara Hatay yeniden kurulabilirdi diye bu serzenişimiz.”

“Para yok diye 50 Milyon Dolar'a TANK PALET FABRİKASINI SATTIK, şimdi 55 Milyon Dolara Uzaya bilet alıp bir Gökoğlan gönderdik. Bu paraya bir fabrika kurulsa, 100 kişi çalışsa Katma Değer oluşturulsa daha iyi olmaz mıydı?”

“SMA hastası çocukların ilaç parasını karşılamayan emekliye hak ettiği maaşı veremeyen 50 milyon dolara tank palet fabrikasını Katar’a satıp 55 milyon dolara aya adam göndermek mantıklı değil”

“Hatay depremi sonrası hala insanlar çadırda yaşamaya çalışırken, 55 milyon dolara “kendi yapmadığımız” bir uzay aracına bilet alarak, uzaya gitmeyi gerçekten başarı mı sanıyorsunuz? Tebrikler seçim kampanyalandınız.”

“O değil de Türkiye uzay ajansının bütçe 5 milyon dolar adam 55 milyon dolara gidiyor diyeceklerim bu kadar”

Kaynak: (Haber Merkezi)