Tazminat Cezası Nedeniyle Sevkiyat Durduruldu

Türkiye, uluslararası arbitrasyon mahkemesinin Irak merkezi hükümetinin izni olmadan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin petrol ihraç etmesine izin verdiği için Türkiye’ye tazminat cezası vermesi üzerine 25 Mart’ta Kerkük-Ceyhan hattı üzerinden sevkiyatı durdurmuştu. Bu durum, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde bulunan sahalardan dünya piyasalarına petrol ihracatının kesilmesine yol açmıştı.

Boru Hattında Bakım Çalışması Bahanesi

Irak Petrol Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, sevkiyatın tekrar başlaması için boru hattında yürütülen bakım çalışmasının tamamlanmasının bekleneceği ifade edildi. Ancak Iraklı enerji yetkilileri, petrol bakanının Kerkük-Ceyhan üzerinden ihracata tekrar başlanacak net bir tarih belirlemek için Ankara ile ortak bir zeminde buluşmaya çalıştığını söylediler.

Türkiye’nin Talepleri ve Koşulları Var

Görüşmenin içeriği hakkında bilgi sahibi diğer bir Irak Petrol Bakanlığı yetkilisi ise,

“Kısa süre içinde anlaşmaya varmak kolay değil, pekçok çetrefilli konu var. Türkiye’nin talepleri ve koşulları var, petrol akışı tekrar başlamadan önce bunları ele alacak görüşmelerin yapılması gerekir”

dedi.

Muhabir: Özgür Ağar