Bu toplantıda, Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası (OTP) çerçevesinde Türkiye’nin kırsal kalkınma programları üzerine kaydettiği gelişmeler ele alındı. Toplantıda, Türkiye'de bu politikanın yaygınlaştırılmasının ve bölgesel ihtiyaçlara yönelik stratejiler geliştirilmesinin önemi vurgulandı.

"Tarım, tüm sektörlerin temel tedarikçisi ve üreticisi konumunda"

Toplantıya katılan Bursa Vali Yardımcısı Salih Altun, tarımın önemine dikkat çekerek, “Bursa, Yalova, Bilecik ve çevre illerden bu toplantıya katılan tüm paydaşlara saygılarımı sunuyorum. Türkiye’de tarımın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içindeki payı düşüş gösterse de tarıma dayalı diğer sektörleri hesaba kattığımızda bu oran daha da artmaktadır. Tarım, diğer sektörlerin temel tedarikçisi ve üreticisi rolündedir” dedi.

"Tarımsal verimlilik arttıkça tarım işçiliğinde azalma yaşandı"

Tarımsal işgücünün önemine de değinen Altun, klasik tarım işçiliğinde azalma olduğunu belirterek, “Tarımsal verimliliğin artmasıyla birlikte, tarım işçiliği ile geçinen kesimde azalma yaşandı. Ancak bu işsizlik, diğer sektörlerde iş olanaklarının artırılmasıyla çözülüyor. Türkiye’nin AB üyeliği çerçevesinde kırsal kalkınma projelerinin gelişimi ise büyük önem taşıyor" dedi.

"2021-2027 dönemi için 386 milyar Euro bütçe ayrıldı"

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar ise Avrupa Birliği’nin Yeni Ortak Tarım Politikası'nı kabul ettiğini belirterek, "AB, yeni politikası ile uzun vadeli gıda güvenliği sağlamak amacıyla akıllı, sürdürülebilir, rekabetçi ve çeşitlendirilmiş bir tarım sektörüne geçişi hedefliyor. 2021-2027 dönemi için AB bütçesinden bu proje için 386 milyar Euro ayrılmıştır" ifadelerini kullandı.

"26 bölge koordinatörü belirlendi"

Acar, Türkiye Ortak Tarım Politikası Ağı’nın Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda yürütüldüğünü belirterek, “Yüksek İstişare Kurulu, Yönlendirme Komitesi, Yönetim Otoritesi ve 26 bölge koordinatörlüğü gibi yapıların yer aldığı proje kapsamında 26 bölge için saha çalışmaları gerçekleştirilmiştir” dedi.

Kaynak: İLKHA