Yaklaşık 7 ay önce üniversitenin Cebeci yerleşkesinde faaliyete geçen ve geçtiğimiz günlerde ilk gönüllü taramasını gerçekleştiren Faz-1 Klinik Araştırma Merkezi, ekiplerini ağırlamaya başladı.

Merkeze sadece yetkililerin tanımlı kartlarla giriş yapabildiği, 24 saat izlenen merkezde, hasta odalarının yanı sıra eksi 80 dereceye kadar dayanıklı özel soğutmalı dolaplar ve araştırma odaları bulunuyor.

Burada, klinik araştırma ürünlerinin ve numunelerin etkilenmemesi için 24 saat sıcaklık ve nem takibi yapılıyor. Bu veriler, ulusal ve uluslararası boyutta düzenli olarak izleniyor.

Köklü Geçmiş ve Bilimsel Başarı

AÜ Hastaneler Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Erdeve, üniversitenin 1945'lere dayanan köklü geçmişiyle bilimsel arenada dünya sıralamasında yer aldığını ve hem tıbbi eğitim hem de sağlık hizmeti alanında öne çıktığını belirtti.

Prof. Dr. Erdeve, üniversitenin özellikle tıp alanında önemli gelişmelere yol açabilecek bilimsel araştırmalara imza attığını vurguladı. Faz-1 Klinik Araştırma Merkezinin de Sağlık Bakanlığının tüm denetimlerinden geçerek Aralık 2023'te hizmete açıldığını ve ulusal ve uluslararası bilimsel projeleri yürütmeye başladığını ifade etti.

Merkezin kurulma hazırlıklarının yıllar öncesine dayandığını belirten Erdeve, "Merkezimiz çok kısa bir sürede uluslararası arenadaki ilk klinik çalışmasını aldı. Bu anlamda çok mutluyuz. Burası spesifik bir hastalığa veya bilim dalına yönelik kurulan bir merkez değil. Birçok alanda aynı anda çalışmaların yürütülebileceği bir merkez olarak dizayn edildi." dedi.

Klinik Araştırmaların Önemi

Erdeve, merkezde yürütülen klinik araştırmaların hastalar açısından önemine değinerek, "Faz-1 Klinik Araştırmalar Merkezinin ana hedefi, tıbbın sıkıntıya girdiği, hastaların tedaviye yanıt vermediği birçok hastalıkta yeni ilaçların geliştirilebilmesi için ilk araştırmaların, klinik çalışmaların yapılmasını sağlamak." dedi.

Bu sürecin kolay olmadığını ve klinik araştırma öncesi yıllara dayanan laboratuvar çalışmalarının yürütüldüğünü anlatan Erdeve, "Burada ilaçların faydaları, dozlarının ayarlanması, hastaların tedavi yanıtı gibi konularda araştırmalar yapılarak hastalarımızı tedavi alabilir duruma getirmeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak: (Haber Merkezi)