Söke’de 7-8 Ekim 2024 tarihlerinde düzenlenen Better Cotton Saha Gezisi etkinliği ile çiftçiler ve sektör temsilcileri, Türkiye'deki pamuk üretimini yerinde inceledi. İki gün süren etkinlikte çırçırlama, pamuk tedarik zinciri ve Better Cotton Standard System uygulamaları tanıtıldı.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, yaptığı açıklamada, dünya pamuk üretiminin yüzde 84'ünün ilk on ülke tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Türkiye'nin 2023/24 sezonunda dünya pamuk üretiminde 7. sırada olduğunu ifade eden Eskinazi, organik ve sürdürülebilir üretim projeleri sayesinde Avrupa Birliği pazarındaki Türkiye'nin payının arttığını vurguladı. Söke Ovası'nda uygulanan iyi pamuk üretim teknikleri ile kaliteli ürün elde edildiğini söyleyen Eskinazi, Söke pamuğunun Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret tescili aldığını ve bunun, ürünün uluslararası pazardaki değerini artıracağını belirtti.

Türkiye’nin genetiğiyle oynanmamış (GDO’suz) pamuk üreten nadir ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Eskinazi, dünyada yalnızca Türkiye, Yunanistan ve İspanya’nın GDO’suz pamuk ürettiğini açıkladı. Türkiye’nin Hindistan'dan sonra dünyanın en büyük ikinci organik pamuk üreticisi olduğunu ifade eden Eskinazi, "GMO Free Turkish Cotton" markasının Türk tekstil sektörüne ayrıcalıklı bir konum sağladığını belirtti. Ayrıca, sürdürülebilir pamuk üretimi projelerinin yanı sıra, dijital tarım projeleri ile Türk pamuğunun kalitesinin uluslararası alanda ön plana çıkarılmaya devam ettiğini vurguladı.

Editör: Murat Tanrıkulu