e-Devlet Kapısı'nda "Kira Sözleşmesi İşlemleri" başlığı altında sunulacak bu hizmet, iki aşamada gerçekleştirilecek. İlk aşamada, taşınmaz sahibi, kira sözleşmesini e-Devlet üzerinden hazırlayacak ve kiracı bu sözleşmeyi yine aynı platform üzerinden onaylayacak. İkinci aşama ise yıl sonuna kadar devreye girecek ve emlak danışmanları ile yetkili kişiler de sözleşmeleri hazırlayarak tarafların onayına sunabilecek. Sözleşmeler, zaman damgalı ve barkodlu belge olarak oluşturulacak, bu sayede doğrulama yapılabilecek.
Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, bu yeni uygulamanın kayıt dışı işlemleri engelleyeceğini belirterek, kira sözleşmelerinin elektronik ortamda yapılmasının süreci basitleştireceğini ve şeffaflığı artıracağını söyledi. Küçük, ayrıca dijital kayıtların uyuşmazlıklarda delil olarak kullanılabileceğine, dolayısıyla davaların hızlanacağına dikkat çekti. Güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini de vurgulayan Küçük, vatandaşların e-Devlet'te iki aşamalı giriş özelliğini kullanmalarını tavsiye etti.
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç ise bu düzenlemenin kayıt dışı işlemleri azaltacağını ve haksız fiyat artışlarının önüne geçilmesine yardımcı olacağını ifade etti. Kılıç, kira sözleşmelerinin dijitalleşmesinin, anlaşmazlık durumlarında kanıt sağlayarak tarafların haklarını koruyacağını, ancak kira gelirlerinin beyan edilmesi zorunluluğunun, kira fiyatlarında artışa neden olabileceğine de dikkat çekti.