TÜİK’in yaptığı yazılı açıklamada, kurumun, ülkenin ihtiyaç duyduğu resmi istatistikleri üretmek ve bu süreci organize etmekle sorumlu bilimsel ve teknik bir kuruluş olduğu vurgulandı. TÜİK’in, 26 bölge müdürlüğü ve 4 bini aşkın çalışanıyla veri toplama, işleme ve yayımlama faaliyetlerini yürüttüğü ifade edildi.

Bütçe artışına dair bazı yorumların, kurumun çalışmalarını engelleme çabası olarak değerlendirildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"En son 2001 yılında gerçekleştirilen ve 2025 yılında yeniden yapılması öngörülen geniş kapsamlı Genel Tarım Sayımı, Orta Vadeli Program (2025-2027) ile Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda da yer aldığı üzere, TÜİK bütçesinde artışa neden olmuştur. 24 yıl aradan sonra yapılacak bu sayım, ilave personel, ekipman ve donanım ihtiyaçlarını içeren kapsamlı bir çalışmayı gerektirmektedir. Bu nedenle, TÜİK’in 2025 bütçesinde Sermaye Giderlerinde yüzde 580 oranında bir artış oluşmuş, diğer ödeneklerde ise olağan artışlar kaydedilmiştir."

TÜİK, bütçe teklifindeki artışın tamamen planlı ve öngörülen çalışmaların gerekliliklerinden kaynaklandığını ifade etti.

Kaynak: AA