Yerlikaya, "Toprağın yığıldığı yerden üç ana yere dağıldığı" belirterek, "Sabırlı Deresi'nin olduğu yerde 5 milyon metreküp, maden ocağının olduğu yere 1.2 milyon metreküp ve yukarıda asılı kalan ancak yerinden oynamış 3.5 milyon metreküplük bir toprak kütlesi var. Bizim zamanla yarışıp, çok dikkatli olmamız lazım. Tekrar kayma riski var." dedi.
Yerlikaya, çalışmaların gece gündüz demeden, duraksamadan sürdüğünü belirtirken, "Rakamlar devamlı değişiyor ama 2 bin 700 insan gücü, 800'ün üzerinde araç, teknoloji burada, ne ihtiyaç varsa o burada, bilgi, tecrübe, deneyim, bilim insanıyla hepsiyle beraberiz." diye ekledi.
2 BİN 700 PERSONEL ÇALIŞMALARA KATILIYOR
Yerlikaya, arama kurtarma konusunda olduklarını vurgulayarak, "O 2 bin 700 arkadaşımızın içerisinde 500 arama kurtarma, bunların her biri işlerinde tecrübeli ve deneyimli arkadaşlar. Her zaman olduğu gibi her şeyin başı iş sağlığı ve güvenliği diyoruz. 940 hektarlık bir arazi üzerinde dev bir tesis burası, her bakanlık kendi görev alanını yapıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı buranın ruhsat sahibi, bakanımız sağ olsun başından beri burada. Biz de ona güç veriyoruz." şeklinde konuştu.
Adalet Bakanlığının ve Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığının süreci yönettiğini belirten Yerlikaya, "Tarım ve Orman Bakanlığı özellikle DSİ Genel Müdürlüğü'nün burada büyük bir çalışması var. 5 milyon metreküpün aktığı ve kaydığı Sabırlı Deresi'nin geldiği alanda Sabırlı Deresi haline gelen o 3 kolun kayan toprakla bir araya gelmeden onun tahliyesiyle uğraşıyor. Belli bir noktaya geldiler ve kısa zamanda bitecek. DSİ aynı zamanda bu kayan 5 milyon metreküp toprağın önündeki yere tedbir amaçlı set yapıyor." dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının bölgeden numuneler aldığını belirten Yerlikaya, numunelerin ya Bakanlığın mobil laboratuvarına ya da Türkiye'de akrediteli laboratuvarlara gönderildiğini ifade etti.