Toprak Mahsulleri Ofisi, çiftçilerin dört gözle bekledikleri, 2024 yılı buğday ve arpa alım fiyatı ile destek primlerini açıkladı.

I M G 6250I M G 6251I M G 6252

Tarım Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan fiyatlar şöyle:

Arpa 7,25 TL

Ekmeklik Buğday 9,25 TL

Makarnalık Buğday 10 TL

Destekleme sonrası;

Arpa 8 TL

Ekmeklik Buğday 11 TL

Makarnalık Buğday 11,75 TL

Buğdayda ton başına 1750 TL, arpada ise ton başına 750 TL destek primi verileceği açıklandı.

Destek miktarları açıklandı

 Bakan Açıkladı Tarımsal Destek Ödemesi Hesaplara Yatırıldı

Buğdayda ton başına 1750 TL, arpada ise ton başına 750 TL destek primi verileceği açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, üreticilere ilave olarak gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği de verilmeye devam edileceği belirtildi.

Bakanlık tarafından verilecek fark ödemesi desteği ile birlikte üreticilerin eline ton başına; makarnalık buğdayda 11.750 TL,  ekmeklik buğdayda 11.000 TL, arpada 8.000 TL geçecek.

Alımlara ilişkin detaylar ile diğer ürün fiyatlarına ilişkin açıklamanın TMO tarafından yapılacağı aktarıldı.

45 gün içerisinde hesaplara yatırılacak

Hasat Öncesi Tmo’dan Hamle 3

Ürün bedeli ödemelerinin 45 gün içerisinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına yapılacağı açıklandı.

2018’den beri yasak olan kati un ihracatı serbest bırakıldı

 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, üreticilerin hasat döneminde arz yoğunluğu kaynaklı fiyat düşüşlerinden etkilenmesini önlemek, ihracat için gerekli hammadde tedarikini yurt içi üretimden karşılamak ve üretici lehine piyasa istikrarını sağlamak amacıyla Ticaret Bakanlığı ile birlikte bazı dış ticaret tedbirlerinin alınmasına ve uygulanmasına karar verildiği vurgulandı.

Diyarbakır’da Çiftçilerin Beklentisi Yüksek 2

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ticaret Bakanlığı ile uygulanan tedbirler kapsamında, 2018 yılı Eylül ayından bu yana yasak olan ve yurt içinde üretilen buğdaylarla yapılan kati un ihracatı serbest bırakıldığı belirtildi.

Ekmeklik/Makarnalık buğday ve arpa ihracatı serbest bırakıldı

Hasat Öncesi Tmo’dan Hamle 2

Ekmeklik/Makarnalık buğday ve arpa ile bunların kırıkları dahil ihracatı kontrollü olarak (TMO'dan uygunluk almak şartıyla) serbest bırakıldı.

İhracat serbest bırakıldı ithalat durduruldu

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada;

“Dahilde İşleme Rejimi kapsamında buğday ithalatı 21 Haziran 2024'ten geçerli olmak üzere 15 Ekim 2024 tarihine kadar durdurulmuş olup bu tarihte oluşacak piyasa şartlarına göre anılan durdurma işlemi daha ileri bir tarihe de ötelenebilecektir.” İfadeleri kullanıldı.

Kaynak: (Haber Merkezi)