TMMOB Ana Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Değişiklikler doğrultusunda, genel kurul ilanlarının artık oda merkezlerinin bulunduğu bölgedeki gazetelerde yayımlanması yerine, birliğin ilan yerinde ve kurumsal internet sitesinde yayımlanacağı açıklandı.

ÖNCEKİ DÜZENLEME NASILDI?

Önceki yönetmelikte, Birlik Genel Kurulu’nun delege tam sayısının çoğunluğuyla toplandığı belirtiliyor ve ilk toplantıda çoğunluk sağlanamazsa, ikinci toplantı için çoğunluk aranmadığı ifade ediliyordu. Ancak ikinci toplantıya katılacak delege sayısının, TMMOB Yönetim, Yüksek Onur ve Denetleme Kurulu asıl üye sayısının iki katından az olmaması gerektiği belirtiliyordu. Toplantı yeter sayısının sağlanamaması durumunda Genel Kurul'un bir kez ve 60 günü geçmemek üzere erteleneceği belirtilmişti. Erteleme durumunda Yönetim Kurulu, yeni tarih ve yeri belirleyerek, toplantı tarihinden en az 10 gün önce oda merkezlerinde bir gazetede ilan ederdi.

Yeni̇ Karar Resmi̇ Gazete’de Yayimlandi23

YENİ KARAR NE GETİRİYOR?

Yeni düzenlemeye göre, “2/12/2002 tarihli ve 24954 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ana Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan ‘Oda merkezlerinin bulunduğu yerde bir gazetede’, (e) bendinde yer alan ‘Oda merkezlerinin bulunduğu yerlerde birer gazetede’ ve aynı bentte yer alan ‘Oda Merkezi bulunan yerlerde birer gazeteyle’ ifadeleri, ‘Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde’ olarak değiştirilmiştir. Aynı yönetmeliğin 24’üncü maddesinin birinci fıkrasının (k) bendinde yer alan ‘Oda merkezi bulunan yerlerde birer gazete ile’ ibaresi ‘Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde’ şeklinde düzeltilmiştir. Ayrıca, 57’nci maddesinin birinci fıkrasının (d), (e) ve (f) bentlerinde yer alan ‘Oda merkezinin bulunduğu yerde bir gazetede’ ibareleri de ‘Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde’ olarak değiştirilmiştir” denilmiştir.

TMMOB’UN YENİ KARARI TEPKİ ÇEKTİ

Bu değişiklik, uzun yıllardır genel kurul ilanlarını yayımlayan gazetelerde büyük bir tepki yarattı. Hükümeti Tasarruf Paketi konusunda eleştiren TMMOB’un bu hamlesi, bazı kesimler tarafından basının desteklenmesi gerektiği vurgusu yapılarak ‘samimiyetsizlik’ olarak nitelendirildi. TMMOB’un kararı, gazetelerin ekonomik durumunu olumsuz etkileyecek bir adım olarak değerlendirildi.

Gazete

Kaynak: Haber Merkezi