Bakanlık, yasa dışı ticaretin gümrüklerde tespit edilerek engellendiğini ve yasal ticaretin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesinin sağlandığını belirtti. Yapılan açıklamada, yapay zeka teknolojisiyle yürütülen risk analizleri çalışmalarının yeni bir boyut kazandığı vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Veri Madenciliği projemiz ile gümrük ve dış ticaret alanlarındaki büyük ölçekli veriyi, yapay zeka algoritmaları ve ileri analitik yöntemlerle analiz ederek daha riskli alanlara yoğunlaşıyoruz. Bu sayede kaçakçılık faaliyetlerine karışması muhtemel unsurları gerçek zamanlı olarak tespit ediyor, yasal ticaretin akışını hızlandırıyoruz."

Bakanlık ayrıca diğer kamu kurumlarıyla ve anlaşmalı ülkelerin gümrüklerinden elde edilen bilgi ve verilerin de risk analiz çalışmalarında değerlendirildiğini belirtti. Bu analizler sayesinde, 2024'ün ilk 9 ayında ithalat sırasında yaklaşık 3 milyar TL'lik vergi kaybı ve eksik teminat beyanlarının önlendiği kaydedildi.

Ticaret Bakanlığı, yasa dışı ticareti ve vergi kaçakçılığını önlemek, yasal ticareti kolaylaştırmak adına yapay zeka destekli risk analiz çalışmalarını daha da geliştireceklerini duyurdu.

Kaynak: İLKHA