Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen Balkan Rekabet Platformu'nun kuruluş toplantısında konuşan Bakan Bolat, toplantının Balkan ülkeleri ile rekabet hukuku alanında ortak çalışmalar yürütmeyi ve bilgi paylaşımını hedeflediğini belirtti. Ayrıca, Türk Devletler Teşkilatı üyesi ülkelerle yılbaşında yapılan rekabet otoriteleri toplantısını hatırlatan Bolat, rekabet hukukunun mal ve hizmet piyasalarında adil rekabetin korunması için önem taşıdığını vurguladı.
Bakan Bolat, dünya genelinde yaşanan ekonomik entegrasyon ve küreselleşmenin rekabet hukuku alanında uluslararası regülasyonların zorunlu hale gelmesine neden olduğunu söyledi. Bu sürecin, ticaret hacminin artışı ve üretimin yatay entegrasyonu gibi gelişmeleri beraberinde getirdiğini dile getiren Bolat, rekabet mekanizmasının verimli bir ekonomik ortamın oluşmasına ve toplumsal refahın artmasına katkı sağladığını ifade etti.
"Adil Rekabet İçin Görevimizi Özenle Yürütüyoruz"
Jeopolitik gerginlikler, bölgesel çatışmalar, yüksek enflasyon ve Kovid-19 gibi küresel sorunların rekabet kurallarını ihlal eden ortamlar yarattığına dikkat çeken Bakan Bolat, bu durumun rekabet düzenlemelerinin önemini bir kez daha gösterdiğini belirtti. Rekabet Kurumu'nun kartel oluşumları ve piyasa yapısını bozan faaliyetlerle mücadelede önemli bir rol üstlendiğini ifade eden Bolat, Ticaret Bakanlığı ve Rekabet Kurumu'nun bu görevleri titizlikle yürüttüğünü vurguladı.
Rekabet Kurumu'ndan Yılın İlk 8 Ayında Büyük Ceza
Rekabeti sınırlayan faaliyetlere karşı önemli düzenlemeler yaptıklarını belirten Bolat, motorlu kara taşıtları, meyve-sebze ticareti ve emlak ilan sektöründe düzenlemeler hayata geçirildiğini aktardı. Bu kapsamda Rekabet Kurumu, 2023 yılında 166 firmaya toplam 2,7 milyar lira ceza keserken, 2024'ün ilk 8 ayında 142 firmaya 4,8 milyar lira ceza uyguladı.
Bakan Bolat, dijitalleşme ve yapay zeka alanındaki gelişmelerin rekabet hukukunun önemini artırdığını belirterek, Balkan Rekabet Platformu ile adil ve açık pazarların oluşturulmasını hedeflediklerini söyledi.