Toplantıda, konuşmasına TUSAŞ tesislerine yapılan saldırıyı kınayarak başlayan Bakan Bolat, saldırıda yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar diledi. TUSAŞ’ın savunma sanayiindeki kritik rolüne vurgu yapan Bolat, bu sektörün 90 bini aşkın istihdam sağlayarak, yılda 12 milyar dolar değerinde üretim gerçekleştirdiğini ve 185 ülkeye 5,5 milyar dolar ihracat yaparak Türkiye’ye önemli bir itibar kazandırdığını belirtti.
2024 yılı savunma sanayii ihracat hedefinin 6,5 milyar dolar olduğunu ifade eden Bolat, sektörde yerlilik oranının 2023 itibarıyla %80’i aştığını kaydetti. Dış ticaret açığındaki azalmanın ekonomik istikrara katkı sağladığına dikkat çeken Bakan, ekim ayında da dış ticarette dengelenmenin sürdüğünü ve Avrupa’daki yavaşlamaya rağmen Türkiye'nin ihracatta bir ivme yakaladığını vurguladı. Bolat, “Eylül ve ekim aylarında başlayan ihracat artışı, kasım ve aralık aylarında da devam edecektir,” dedi.
İthalatta Azalış Trendi Sürüyor
Ekim ayında altın ve enerji ithalatında düşüşün sürdüğünü belirten Bolat, kasım ayından itibaren rakamlarda yeniden artış beklediklerini ifade etti. Ekim ayı ithalatının %0,1 azalarak 29,4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ve dış ticaret açığının yıllık bazda %13 azalışla 5,7 milyar dolara düştüğünü söyledi. İhracatın ithalatı karşılama oranının ekim ayında %80,4'e yükseldiğine işaret eden Bolat, yılın ilk 10 ayında 282 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirildiğini belirtti.
Bakan Bolat, ilk 10 ayda yaklaşık 22 milyar dolarlık ithalattan tasarruf sağlandığını ve dış ticaret açığının %30,4 oranında düşerek 65,6 milyar dolara gerilediğini aktardı. 2024 yılı için hedeflerinin açığı 80 milyar doların altında tutmak olduğunu ifade eden Bolat, yıllıklandırılmış ihracatın %3,1 artışla 262,3 milyar dolara ulaştığını ve bunun Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamı olduğunu dile getirdi.
Hizmet İhracatında Artış Beklentisi
2024 yılı hizmet ihracat hedeflerinin de yükseldiğine dikkat çeken Bolat, ekim ayı itibarıyla hizmet ihracatının yıllık bazda 112,5 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini kaydetti. Bolat, cari açığın azaldığına işaret ederek, “Tüketim malları ithalatındaki artışı başarılarımızı gölgelemek için kullanmak yersiz,” ifadeleriyle cari açığın artık sorun olmaktan çıktığını vurguladı.
Son olarak, Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatın ocak-ekim döneminde 90,2 milyar dolara, Balkan ülkelerine ihracatın ise 22 milyar dolara ulaştığını belirten Bakan, İngiltere ve Suudi Arabistan gibi ülkelere ihracatta artış yaşandığını söyledi. Bolat, İsrail ile ticarette ise yaşanan kesintiye değinerek, Filistin’e yönelik ihracatta Türkiye’nin destekleyici rolünün sürdüğünü vurguladı.
Toplantının ardından Bakan Bolat, basına kapalı olarak düzenlenen TİM Çalıştayı’na katıldı.