Arefe günü sabah namazıyla başlar ve Kurban Bayramı'nın dördüncü günü ikindi namazına kadar devam eder. Bu tekbirlerin başlangıcı, Kurban Bayramı'nın arefesinde, 9 Zilhicce sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar olan süre boyunca, her farz namazının ardından toplam 23 defa tekrarlanan bir dua ile gerçekleşir. Bu dua, "Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd" şeklindedir.

Teşrik tekbirlerinin başlangıcı, İslam tarihinde önemli bir olaya dayanır. Hz. İbrahim'in oğlu İsmail'i Allah yolunda kurban etmeye karar verdiği ve bu sırada gökyüzünden bir koçun gelerek kurban edilmesini engellediği olay, bu tekbirlerin başlangıcı olarak kabul edilir. Hz. İbrahim, Cebrail'in "Allahu ekber, Allahu ekber" sesini duyduğunda gökyüzüne bakar ve gelen koçu görünce "Lâ ilâhe illâllahu vallahu ekber" der. İsmail de bu durumu "Allahu ekber velillâhi'l-hamd" diyerek karşılar.

Teşrik tekbirlerinin ne zaman başladığı konusunda farklı rivayetler bulunmaktadır. Hanefi mezhebine göre, Hz. Peygamber'in Kurban Bayramı'nın arefesi sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, her farzın ardından teşrik tekbiri getirdiği rivayet edilirken, Şâfiî mezhebine göre bu tekbirler sünnettir ve kadın erkek her Müslümanın getirmesi teşvik edilir.

Kaynak: İLKHA