Çocuklarda görülen teknoloji bağımlılığı belirtilerinin, fiziksel sağlık, zihinsel gelişim ve sosyal ilişkileri olumsuz etkilediğini vurgulayan Aydın, ebeveynlere önemli görevler düştüğünü ifade etti.
Aydın, ebeveynlerin davranışlarının çocuklara örnek olması gerektiğini vurgulayarak, "Anne, babanın ne söylediği değil, nasıl davrandığı çocuklar için daha önemlidir. Çocuklar, gördükleriyle hareket ederler. Sürekli telefonla uğraşan bir ebeveynin çocuğa bir şey anlatması mümkün değildir" diye konuştu.
Ailelerin öncelikle kendi teknoloji kullanım alışkanlıklarını denetim altına alması gerektiğini belirten Aydın, bu konuda ebeveynlerin çocuklarına nasıl örnek olmaları gerektiğini şu şekilde anlattı: "Ebeveyn, teknolojiyi sadece işi olduğunda kullanmalı, çocuğuyla iletişimde olmalı, kitap okumalı ya da spor gibi alternatif etkinliklere yönlendirmelidir. Aile içinde huzur varsa, teknoloji bağımlılığının etkisi azalır."
"Aile İçi Huzurun Rolü: Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığına Karşı Ebeveyn Tavsiyeleri"
Teknolojiye alternatif sunmanın önemine değinen Aydın, "Çocuğun elinden telefon ya da bilgisayar alındığında mutlaka yerine alternatif bir şey koymak gerekiyor. Spor, sanat, ev içi etkinlikler ya da arkadaşlarıyla görüşme gibi seçenekler çocuğun sağlıklı bir şekilde vakit geçirmesine yardımcı olabilir" dedi.
Aydın, çocuğun yaşına uygun sınırların belirlenmesinin önemine de vurgu yaparak, "Çocuğun 3 yaşına kadar telefon ya da bilgisayarla iletişimde olmaması gerekiyor. Ancak, gözetim altında ve kısa süreli içeriklerle bu kullanımı sınırlayabiliriz. Bu sayede çocuğa hem deneyimleme fırsatı veririz hem de bağımlılığı önleriz" şeklinde konuştu.
(İLKHA)