Enflasyonda Düşüş Hedefi
Para politikası duruşunun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasının reel değer kazanması ve enflasyon beklentilerindeki düzelme ile aylık enflasyonu düşürdüğünü belirten Karahan, bu durumun dezenflasyon sürecini desteklediğini ifade etti. Haziran 2024 itibarıyla dezenflasyon sürecinin başladığını kaydeden Karahan, yıl sonunda enflasyonun yüzde 21'e gerilemesinin hedeflendiğini söyledi.
Karahan, sıkı para politikasının, aylık enflasyonun kalıcı ve belirgin bir şekilde düşüş eğilimi gösterene kadar süreceğini vurgulayarak, "Enflasyon görünümüne odaklı, ihtiyatlı bir yaklaşımla karar alacağız. Gerekirse para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanacağız." dedi.
Rezervlerde Artış ve Cari Açıkta İyileşme
Mayıs 2023-Ocak 2025 döneminde TCMB rezervlerinin 115 milyar dolar arttığını açıklayan Karahan, bu artışın büyük ölçüde yurt içi kaynaklardan sağlandığını belirtti. Aynı dönemde cari açığın 48 milyar dolar azaldığını, 2023'ün ikinci çeyreğinde GSYH’ye oranı yüzde 5 olan cari açığın 2024'ün üçüncü çeyreğinde yüzde 0,7'ye düştüğünü ifade etti.
Kur ve Mevduat Dengesi
Döviz kurunda herhangi bir hedef belirlemediklerini söyleyen Karahan, döviz arzının arttığını ve talebin azaldığını dile getirdi. Ağustos 2023-Ocak 2025 döneminde kur korumalı mevduat (KKM) bakiyesinde 111 milyar dolarlık azalma yaşanırken, Türk lirası mevduatlarının oranının yüzde 31,6’dan yüzde 59,3’e çıktığını kaydetti.
Ticaret ve İhracat Gelişmeleri
Türkiye'nin ihracatının Mayıs 2023 ile Aralık 2024 arasında 7,7 milyar dolar arttığını, ithalatının ise aynı dönemde 32 milyar dolar azaldığını belirten Karahan, Avrupa pazarındaki payın yükseldiğine dikkat çekti. Küresel ticarette toparlanmanın zayıf seyrettiğini ifade eden Karahan, "Avrupa'nın mal ithalatı düşerken Türkiye'nin bu pazardaki etkinliği artıyor." dedi.
Reel Sektör ve Kredi Destekleri
Sanayi üretiminin 2022'den bu yana yatay bir seyir izlediğini aktaran Karahan, reel sektöre yönelik desteklerin devam ettiğini söyledi. Reeskont kredisi kullanımının özellikle KOBİ'ler başta olmak üzere yaygınlaştığını belirten Karahan, fiyat istikrarının sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah için öncelikli olduğunu vurguladı.
Fiyatlama Davranışları ve Enflasyon Beklentileri
Karahan, talep dengesi ve fiyatlama davranışlarındaki normalleşme ile enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin enflasyonda düşüşe katkı sağladığını söyledi. Hizmet enflasyonundaki düşüşün daha kademeli gerçekleştiğini, ancak genel olarak mal ve hizmet fiyatlarındaki iyileşmenin sürdüğünü ifade etti.
"Enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yaklaşması ve fiyat istikrarının sağlanması, yatırım ve üretim ortamını iyileştirir." diyen Karahan, TCMB’nin reel sektörle iletişiminin güçlü olduğunu ve firma görüşmelerinden elde edilen bilgilerin politika kararlarında etkili bir şekilde kullanıldığını sözlerine ekledi.