Mevcut anayasayı "iki darbenin ürünü" olarak nitelendiren Kurtulmuş, sivil, demokratik, kapsayıcı ve kuşatıcı bir çerçevede yeni bir anayasa yapmanın TBMM'nin en önemli sorumluluklarından biri olduğunu vurguladı.
Açık, şeffaf ve iyi belirlenmiş bir süreç yürütmek için kararlı olduklarını belirten Kurtulmuş, "Siyasi çekişmelere kurban gitmesin diye tüm süreci TBMM çatısı altında yürüteceğiz" dedi.
Kurtulmuş, siyasi partilerin anayasanın değil, anayasa tekliflerinin sahibi olacağını vurguladı. Meclis'te grubu olan veya olmayan tüm partilerin görüşlerini alacaklarını belirten Kurtulmuş, "Ayrıca nasıl bir yöntemle bir araya geleceğimizi de hep beraber belirleyeceğiz. Sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, hukuk camiası ve 'Benim de bu konuda bir fikrim var' diyen herkes sürece dahil olabilecek" diye konuştu.
Kurtulmuş, anayasanın sadece bir metin yazmaktan ibaret olmadığını, aynı zamanda milletin iradesini yansıtması gerektiğini vurguladı. 12 Eylül Anayasası'nın tartışmalı geçmişini hatırlatan Kurtulmuş, "Türk demokrasisi olarak hep birlikte hedeflerimizi ortaya koyarak, sözümüzü söyleyerek, anayasa çalışmalarını bir siyasi tartışmanın tarafı haline getirmeden sonuç almak amacıyla bir araya geleceğiz" dedi.
Kurtulmuş, 28. Dönem TBMM'nin anayasa yapmaya yetkili olduğunu ve bu yetkiyi kullanarak, milletin gönlüne yatan, büyük çoğunluk tarafından kabul görmüş bir metin hazırlayacağına inandığını söyledi.
Kurtulmuş, "Anayasa hakkında kullanılacak, konuşulacak her şeyi dinlemeye hazırım ama bir tek şeyin demokrasimizle bağdaşmadığını söylemek isterim. Bu Meclis'in anayasa yapmaya yetkisi olmadığını, bu Meclis'in bir kurucu Meclis olmadığını söylemek, anayasa yapma yeteneği olmadığını söylemek demokrasiyi külliyen inkardır" diyerek, anayasa tartışmalarına katılmaktan çekinenlere sert bir mesaj verdi.