Bu karar kapsamında, bitkisel üretim destekleri ilk kez 3 yıllık bir plan çerçevesinde açıklandı. Aspir, mercimek, mısır, nohut, patates, soğan ve birinci grup yem bitkileri için dekar başına 244 lira destek sağlanacak.

Ayrıca, Amasya, Bingöl, Bitlis ve Çorum gibi 10 ilde yem bitkisi üreten çiftçilere yüzde 50 oranında ek planlı üretim desteği verilecek. Organik arıcılık yapan üreticilere ise kovan başına 244 lira ödeme yapılacak.

Tarim Arazisi Azaldi Ancak Uretimde Rekor Bekleniyor 9607-1

Stratejik Ürünlere Ekstra Destek

Çiftçiler, ürünlerini depolamak için devlet desteği alacak. Bu destek, depolarda muhafaza için Ticaret Bakanlığı'nın belirlediği kira tarifesinin yüzde 75'i oranında olacak. Tüm bu desteklerden, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticiler yararlanabilecek. Stratejik ürünlere ek destek verilirken, yerli tohumla üretim yapanlara da ayrıca destek sağlanacak.

Rejeneratif Tarim

Bakan Yumaklı’dan Yeni Model Hakkında Açıklama

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni modele ilişkin sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, 2025-2027 yılları için yapılacak bitkisel üretim desteklerinin Resmi Gazete'de yayımlandığını duyurdu. Bakan Yumaklı, "Bu karar ile hayvancılık ve su ürünlerinde olduğu gibi, bitkisel üretimde de planlamanın en önemli ayağını uygulamaya koymuş oluyoruz," dedi.

Yumaklı, karardaki öne çıkan noktaları şu şekilde özetledi: Bitkisel üretim destekleri ilk defa 3 yıllık olarak açıklandı ve destek ödemeleri üretim döneminden önce ilan edildi. Destek kalemlerinde sadeleştirme yapıldı ve ÇKS'ye kayıtlı tüm üreticiler bu desteklerden faydalanacak. Stratejik ürünlere ek destek sağlanacak, su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretim yapan çiftçilere de ilave destek verilecek.

Tarım Destek Ödeme Tarımsal Destek Çiftçi (1)

Bakan Yumaklı, "Çiftçilerimiz üretime başlamadan önce, hangi havzada hangi ürüne ne kadar destek alacağını bilecek. Bu sayede çiftçilerimizi planlı üretime yönlendirerek, plansız üretimin getirdiği olumsuzlukları da önlemiş olacağız. 2024-2025 üretim sezonuyla başlayacak olan 3 Yıllık Bitkisel Üretim Planlaması ve 2025-2027 üretim yıllarını kapsayan desteklerimiz çiftçilerimize hayırlı olsun," ifadelerini kullandı.

Tarım Destek Ödeme Tarımsal Destek Çiftçi (2)

Kaynak: Haber Merkezi