2025 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan alınan bilgilere göre, sulu tarımın yaygınlaştırılmasıyla verimli sulama sistemlerinin önemi daha da arttı. Bu kapsamda, eski kanal ve kanaletli sulama sistemleri kapalı borulu sistemlere dönüştürülerek sulama verimliliği sağlanıyor.
950 Bin Hektarlık Yenileme Projeleri Sürüyor
2022 sonunda toplamda 1.744 depolama tesisi ve 3.131 sulama tesisi devreye alınmış durumda. Yatırım programına göre, 89 sulama tesisinde yenileme çalışmaları ve 950 bin hektarlık alanda yenileme projelerinin planlama aşaması devam ediyor.
2025 Hedefi: 7,32 Milyon Hektar Sulama Alanı
DSİ'nin bu yıl tamamlayacağı 58 yeni depolama tesisiyle, 258 hektometreküplük yeni bir depolama kapasitesine ulaşılması ve sulama alanının 7,2 milyon hektara çıkarılması bekleniyor. Orta Vadeli Program’da ise 2024'te 120 bin hektar yeni alanın sulamaya açılması ve toplam sulama alanının 7,32 milyon hektara ulaşması öngörülüyor.
DSİ’nin sistemlerinde 2022 itibarıyla sulama oranları; yüzde 31 klasik, yüzde 34 kanaletli, yüzde 35 borulu sistem olarak kaydedildi. Geçen yıl 297 sulama tesisine sayaç eklenmiş olup, bu yıl 80 tesise daha sayaç takılacak.
Su Tasarrufunda Borulu Sistemler ve Alternatif Kaynaklar
DSİ'nin projeleriyle, borulu sistemlerin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Böylece tarımda suyun etkin kullanımı sağlanacak ve aşırı tüketim önlenecek. Atık suyun sulamada kullanımı ve yağmur suyu hasadı gibi araştırmalar da devam ediyor. Bu çalışmaların genişletilmesi ve tarımsal sulama alanında etkin su kullanımı sağlanması planlanıyor.
Su Kaynaklarına Uyumlu Üretim Planlaması
Bu yıl su kaynaklarına göre bölgesel üretim planlamasına geçildi. Su kısıtlı bölgelerde su verimliliğini artıracak ürünlerin desteklenmesiyle yeraltı su kaynaklarının sürdürülebilirliği hedefleniyor.