70: Roma İmparatoru Titus komutasındaki Roma ordusu Kudüs'ü işgal ederek şehri yağmaladı. Roma İmparatorluğu, uzun süre boyunca semavi dinlerle özellikle de Hristiyanlarla mücadele etmiş ve bu süreçte baskı ve şiddet politikalarını uygulamıştır.

1916: Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz uçakları İstanbul'daki Haydarpaşa Garı'nı bombaladı.

1927: Amerikalı mucit Philo Taylor Farnsworth, tamamen elektronik sistemle çalışan ilk televizyonu geliştirdi. Daha önce yapılan televizyonlar mekanik ya da yarı elektronik sistemler üzerine kuruluyken, bu gelişme televizyon tarihinin önemli bir dönüm noktası oldu.

1940: İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası, Londra'yı bombalamaya başladı. Bu saldırılar 57 gün sürecek ve "Blitz" olarak anılacaktır. Blitz saldırıları sırasında İngiltere genelinde birçok kent zarar görmüş, özellikle Londra büyük hedef haline gelmiştir. 1941 yılına kadar süren bu bombardımanlarda 40 binden fazla sivil hayatını kaybetmiş, bir milyondan fazla kişi evsiz kalmıştır.

1946: Türkiye'de ilk büyük düasyon gerçekleştirildi. 1,83 TL olan ABD Doları, yüzde 54 oranında artırılarak 2,83 TL'ye yükseltildi. Düasyon, bir ülkenin para biriminin diğer dövizler karşısında değer kaybetmesi anlamına gelir.

1958: CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in idamla ilgili açıklamalarına cevap vererek, "Sehpalar kurulursa nasıl işleyeceğini kimse bilemez" dedi. Bu polemik, üç yıl sonra Menderes ve iki bakanının idam edilmesiyle sonuçlanmıştır.

2005: Mısır'da 24 yıldır iktidarda bulunan Hüsnü Mübarek, ilk çok partili seçimlerde oyların yüzde 88,6'sını alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Seçim sistemi, Türkiye’nin 1946 yılında uyguladığı göstermelik çok partili sisteme benzetilmişti.

2015: Batı Şeria'da siyonist işgalcilerin kundakladığı bir evde çıkan yangında 18 aylık Ali Devabişe ve babasının ardından, saldırıda yaralanan anne Riham Devabişe de şehit oldu.

Editör: Murat Tanrıkulu