1638: Dördüncü Murat komutasındaki Osmanlı Ordusu, Musul’a girdi. Uzun bir aradan sonra Doğu’ya sefer düzenleyen Osmanlı, Dördüncü Murat komutasında, Irak’ı Bağdat ile beraber alarak Ortadoğu’nun tamamına hâkim olacaktı. 

1840: Afganistan, Hindistan ve çevresini sömürgeleştiren ve bu bölgede yayılmacı bir politika izlemekte olan İngilizlere teslim oldu.

Afganistan, stratejik konumu nedeniyle tarih boyunca İranlılar, Yunanlar, Araplar, Moğollar, İngilizler ve Sovyetler gibi çeşitli ulusların istilasına uğramıştır. En son 2001’de ABD tarafından işgal edilmiştir. Ayrıca eski zamanlarda bilinmese de şimdi çok zengin yeraltı kaynaklarına sahip olduğu; ABD ve Rusya’nın bu nedenle Afganistan’ı işgal ettiği bilinmektedir.

1854: Osmanlı’ya yardım etmeye gelen İngiliz-Fransız Birleşik Donanması, Kırım Savaşı’nda Rus Donanması’nı yenilgiye uğrattı. İngiliz ve Fransızlar Rusya’nın sıcak denizlere inmesini engellemek için Osmanlı’ya yardım etmekteydiler. 

1919: Gaziantep, Fransızlar tarafından işgal edildi. Antep halkı işgal sırasında büyük bir direniş örneği sergileyerek, hiç destek alınmadığı halde Fransızları şehirden kovmayı başardılar.

1942: İkinci Dünya Savaşı günlerinde, Türkiye’de lokantalara ekmek verilmesi yasaklandı. Türkiye İkinci Dünya Savaşı’na girmediği halde, savaş sırasında kıtlık düzeyinde fakirleşme yaşadı. Bunun sebebi, daha önce de ekmeği karne ile satan CHP tek parti yönetiminin vurdumduymazlığı, yönetimdeki kabiliyetsizliğiydi. 

1989: Anayasa Mahkemesi’nin ‘türbanla derse girilemeyeceğini hükme bağlayan kararı’ üzerine Türkiye’nin çeşitli yerlerinde protesto gösterileri yapılmaya başlandı. Anayasa Mahkemesi, yetkisi olmadığı halde laikçi bir kafa yapısıyla eğitime müdahale etme cüretinde bulunmuş ve anayasada olmayan kararlar alarak hüküm ihdas etmişti. Mahkemenin bu darbe niteliği taşıyan müdahalesi, laikçi kesimler tarafından anayasanın da üzerinde bir konuma yükseltilmiş; İslam’a ve tesettüre düşmanlık günümüze kadar sürdürülmüştür. 

Kaynak: DOĞRUHABER