1669: Osmanlı Devleti, Girit Adası’nı fethetti. Yunanistan’ın en büyük adası olan Girit, Akdeniz’in beşinci büyük adasıdır ve Ege Denizi’nin güneyinde yer alır.

1795: Osmanlı Devleti ile ABD arasında imzalanan anlaşma ile ABD, Osmanlı’ya yıllık vergi ödemeyi kabul etti.

1839: Çin ve İngiltere arasındaki Birinci Afyon Savaşı başladı. Çin’in afyon ticaretini yasaklaması ve İngiliz tüccarlarının sınır dışı edilmesiyle başlayan savaş, İngiltere’nin zaferiyle sonuçlandı ve İngiliz tüccarlarına ayrıcalıklar tanındı.

1920: İkinci Yozgat Ayaklanması başladı. Çapanoğlu ailesinin liderliğinde gerçekleşen ilk isyandan sağ kalanlar, Cumhuriyet rejimine karşı tekrar ayaklandı. İsyan büyük bir şiddetle bastırıldı ve isyana karışanlar öldürüldü.

1945: Türkiye’de çok partili hayata geçişin ilk adımı olarak Milli Kalkınma Partisi kuruldu. Ancak, 1946 seçimleri CHP'nin tek kazanan olduğu bir döneme işaret etti.

1984: Uludağ Üniversitesi’nde başörtüsünü çıkarmayan bir grup kız öğrenci, kanunsuz bir şekilde üniversiteden çıkarıldı. Bu uygulama ilerleyen yıllarda da benzer şekillerde devam etti.

1991: Nelson Mandela, Güney Afrika’da başkan seçildi. Mandela, 40 yıllık mücadelesi ve 22 yıl hapis yattıktan sonra, ülkenin ilk siyahi devlet başkanı oldu.

2012: Afyonkarahisar’da bir askeri cephanelikte el bombalarının tasnifi sırasında patlama meydana geldi. Bu patlamada 25 asker hayatını kaybetti, 15 asker yaralandı.

2014: Dünya Sağlık Örgütü’nün küresel intihar raporuna göre, her yıl 800 binden fazla kişi intihar ediyor. İntihar vakalarının %75’i düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşiyor.

2019: Mısır’ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin oğlu Abdullah Mursi, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. 24 yaşındaki Abdullah Mursi’nin ani ölümü, suikast ihtimallerini gündeme getirdi.

Editör: Murat Tanrıkulu