1962: Güney Afrika'nın siyahi lideri Nelson Mandela, 28 yıl sürecek hapis cezasına çarptırıldı. Mandela, 1990 yılında serbest kalıp, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ilk siyahi devlet başkanı olacak.

1964: ABD Başkanı Lyndon Johnson, bir Amerikan destroyerine saldırı iddiaları üzerine Kuzey Vietnam'ı bombalama kararı aldı. Bu olay, zamanla Tonkin Körfezi Olayı olarak anıldı ve ABD'nin Vietnam'a müdahale için uydurduğu bir bahane olduğu ortaya çıktı.

1965: Hindistan-Pakistan Savaşı, Keşmir Bölgesi'nde Müslümanlara yönelik baskılar ve şiddet nedeniyle başladı. Çin, Hindistan'ı komşularına tehdit oluşturmakla suçlarken, Rusya'nın tarafsız kalması ateşkesin sağlanmasını kolaylaştırdı. BM Güvenlik Konseyi’nin 23 Eylül'deki ateşkes kararıyla savaş sona erdi.

2003: Filipinler’in Mindanao Adası'nda, bağımsız bir İslam devleti kurma mücadelesi veren Moro İslami Kurtuluş Cephesi lideri Selâmet Haşim, hayatını kaybetti. Moro Müslümanları, 2014'teki 'Bangsamoro Kapsamlı Anlaşması' ile bir ilerleme kaydetti ancak 2017'deki olaylar özerk bir yönetimin kurulmasını engelledi.

2012: Mısır'ın Gazze sınırında bulunan bir karakola düzenlenen saldırıda 16 sınır muhafızı öldürüldü. Saldırı sonrası Refah Sınır Kapısı kapatıldı ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, saldırının cevapsız kalmayacağını duyurdu. Müslüman Kardeşler, saldırıyı MOSSAD'a atfetti.

2014: Hamas ve terör rejimi, Mısır'ın önerdiği 72 saatlik ateşkes teklifini kabul etti. İsrail, ateşkes çerçevesinde tüm kara birliklerini Gazze'den çektiğini açıkladı ve Haaretz gazetesi, terör rejimi ordusunun mağlup olduğunu belirtti.

2016: 15 Temmuz Darbe Girişimi soruşturması kapsamında İstanbul'un eski valisi Hüseyin Avni Mutlu tutuklandı. Mutlu, 2010-2014 yılları arasında İstanbul Valiliği yapmış, 2014'te ise merkez valiliğine atanmıştı.

2019: Hindistan hükümeti, Pakistan ile 70 yıldır ihtilaflı olan ve son dönemde gerilimin arttığı Cammu Keşmir eyaletinin özel statüsünü kaldırdı.

Editör: Murat Tanrıkulu