870: Ünlü hadis âlimi İmam Buhâri vefat etti. 810 yılında Buhâra'da doğan İmam Buhâri, iyi bir dini eğitim almak amacıyla Mekke, Şam, Mısır, Basra ve Bağdat gibi dönemin önemli şehirlerine gitti. Güçlü bir hafızaya ve keskin bir zekâya sahipti. Kendi ifadesine göre 1000'den fazla hocadan hadis aldı ve sadece doğruluğu ispatlanmış hadislere eserlerinde yer verdi. En bilinen eseri, sadece sahih hadislerin toplandığı "Sahih-i Buhâri"dir.

1876: Osmanlı İmparatorluğu'nda Beşinci Murat tahttan indirildi ve yerine kardeşi İkinci Abdülhamid padişah oldu. Beşinci Murat, Sultan Abdülaziz'in bir darbe sonucu tahttan indirilmesinin ardından padişah olmuştu. Ancak, akli dengesinin bozuk olduğu gerekçesiyle sadece üç ay sonra tahttan indirildi. Osmanlı tarihinin en kısa süre tahtta kalan padişahı olarak bilinir.

1890: Brüksel Genel Senedi ile köle ticareti yasaklandı. 18. yüzyılın sonlarından itibaren kölelik sisteminin kaldırılmasına yönelik adımlar atılmaya başlandı. Fransa'da 1789 Devrimi'nden sonra, İngiltere'de ise 1807 yılında kölelik yasaklandı. Amerika Birleşik Devletleri'nde kölelik, Kuzey devletlerinin galip geldiği 1861-1864 İç Savaşı sonrasında sona erdi. Osmanlı Devleti'nde köleliğin yasaklanması yönündeki ilk adım, 1847'de İstanbul Köle Pazarı'nın kapatılmasıyla atıldı. Diğer İslam ülkelerinde köleliğin tamamen kaldırılması 20. yüzyılın ortalarına kadar sürdü.

1918: Sultan Reşat'ın vefatıyla Sultan Vahdettin, kılıç kuşanma töreniyle tahta çıktı. Bu tören, Osmanlı tarihinde yapılan son kılıç kuşanma töreni oldu. Sultan Vahdettin, 1922'de saltanatın kaldırılması ve Osmanlı Hanedanı'nın sürgün edilmesiyle Osmanlı İmparatorluğu'nun son padişahı olarak tarihe geçti.

1986: Karadeniz'de bir Sovyet yolcu gemisi ile bir tanker çarpıştı ve gemi battı. Bu trajik kazada 423 kişi hayatını kaybetti.

Editör: Murat Tanrıkulu