1800: Afrikalı köle Gabriel Prosser'in ABD'de başlattığı Gabriel İsyanı başladı. Dindar bir siyah köle olan Gabriel, Hericho ilçesinde bir isyan çıkarmayı planlıyordu. Uzun süren hazırlıkların ardından, 30 Ağustos 1800'de yaklaşık bin köleden oluşan, kılıç ve sopalarla donanmış bir grup, şehirden 6 kilometre uzakta bir buluşma noktasına doğru harekete geçti. Ancak, ilerleyen kalabalık, bir fırtına nedeniyle dağılmak zorunda kaldı. Bir sonraki toplanma girişiminde ise bölgeye gönderilen bir birlik tarafından durduruldular. Aralarında Gabriel'in de bulunduğu birçok isyancı tutuklandı ve daha sonra idam edildiler. Grup, Eylül 1800'de asıldı.

1922: Kurtuluş Savaşı'nda Müslüman Anadolu güçlerinin Yunan işgal güçlerine karşı başlattığı Büyük Taarruz, zaferle sonuçlandı.

1988: Halepçe Katliamı sonrasında Irak ordusundan kaçarak Türkiye sınırına gelen binlerce Kürt, günler süren bekleyişin ardından hükümetin sınırları açma kararıyla Hakkâri’nin Çukurca ve Uludere ilçelerine yerleştirildi.

1995: NATO, Sırplara karşı hava harekâtı başlattı. Srebrenitza katliamı ve Markale Pazarı’ndaki patlama, bu bombardımanın gerekçesi olarak gösterildi. Sırplara karşı yapılan bu müdahale, Müslüman kamuoyunu tam anlamıyla tatmin etmese de katliamları durdurması açısından umut verici oldu. Ancak, bu müdahale sırasında Sırp katliamcılar neredeyse mağdur gibi gösterildi. Operasyon sonucunda hiçbir sivil kayıp yaşanmadı ve Sırp Cumhuriyeti teslim oldu.

2013: Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın önde gelen liderlerinden Profesör Doktor Muhammed El-Biltâci, Gize’nin Ebu Nemrus bölgesindeki Tersa köyünde gözaltına alındı.

2014: Bangladeş'te meydana gelen sel felaketinde 50 köy sular altında kaldı. Yaklaşık 500 bin kişi bu selden etkilendi.

2014: Gayri meşru Giza Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii’ye müebbet hapis cezası verildi.

Editör: Murat Tanrıkulu