1703: Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş dönemindeki padişahlardan II. Mustafa, tahtan indirildi ve yerine III. Ahmed geçti. III. Ahmed, Osmanlı’da Lale Devri olarak bilinen dönemin padişahı olup, büyük ölçüde Yeniçerilerin etkisi altında kalmıştır. Patrona Halil İsyanı ile tahttan çekilmek zorunda kalmıştır.

1791: Orta Amerika’nın küçük ada ülkesi Haiti’de köleler isyan etti. Eski bir Fransız sömürgesi olan Haiti, Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra Kuzey ve Güney Amerika’da bağımsızlığını kazanan ikinci ülke oldu. Ancak, bugün batı yarımkürenin en fakir ülkesi olup, yönetiminde halen anarşi hüküm sürmektedir.

1849: Tarihteki ilk askeri hava saldırısı gerçekleştirildi. Avusturya, İtalya’nın Venedik kentine pilotsuz hava balonları gönderdi.

1864: İlk Cenevre Konvansiyonu 12 devlet tarafından imzalandı. Cenevre Sözleşmeleri ya da Konvansiyonları, İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan ve uluslararası hukukta insan hakları üzerine önemli standartlar belirleyen dört muahededir. Bu sözleşmeleri en çok ihlal eden ülkelerin başında ABD ve sözleşmeyi ilk kabul eden Batı devletleri gelmektedir.

1946: Sovyet Rusya’nın Boğazlar’ın savunmasında yer alma isteği Türkiye tarafından reddedildi. Rusya, uzun zamandır Boğazlar üzerinde söz sahibi olma çabaları içindeydi.

1963: Bediüzzaman Said Nursi’nin talebelerinden Ceylan Çalışkan vefat etti. 1929 yılında Emirdağ’da doğan Abdülkadir Ceylan Çalışkan, küçük yaşta annesini kaybetti ve öksüz büyüdü. 1944 yazında Emirdağ’a gelen Bediüzzaman’a ailesiyle birlikte hizmet etmeye başladı. Uzun yıllar Bediüzzaman’ın yanında bulunan Çalışkan, bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

1974: Cenevre’deki barış görüşmelerinin tıkanması üzerine Türkiye, Kıbrıs’ta ikinci bir askeri harekâtı başlattı. Kıbrıs adasının yüzde 40’ı Türkiye’nin kontrolüne geçti.

1992: Selami Yurdan, Bosna’da Sırp zulmüne karşı verdiği onurlu mücadelede şehit oldu. 1966 yılında Ağrı’nın Patnos ilçesinde doğan Selami Yurdan, çeşitli İslami etkinliklerde bulundu ve son olarak Bosna’da Müslüman kardeşleriyle dayanışma için Saraybosna cephesine giderek şehit oldu.

2013: Polis, asker ve MİT’in sahip olduğu istihbarat bilgilerinin "Müşterek İstihbarat Koordinasyon Merkezi" adlı ortak bir havuzda toplanması kararlaştırıldı. MİT’in Ankara’daki merkezinde kurulan bu yapı, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nde en çok FETÖ mensuplarının işine yaradığı ortaya çıktı.

2019: Batı’nın son yüzyılda kuklaları aracılığıyla Kürt halkına karşı gerçekleştirdiği Enfal Katliamı'nın kurbanlarına ait iki toplu mezar bulundu.

Editör: Murat Tanrıkulu