1651: İstanbul'da halk ve esnaf, Yeniçeri ağalarına karşı isyan etti; tüm çarşılar kapandı.

1969: Mescid-i Aksa, Yahudi işgalciler tarafından ateşe verildi. Avustralyalı Yahudi Michael Dennis Rohan, Mescid-i Aksa'yı yaktı. Bu saldırılar karşısında İslam İşbirliği Teşkilatı kuruldu, ancak teşkilat ne Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıları engelleyebildi ne de İslam dünyasında yeterli saygınlığı koruyabildi. Siyonistlerin Mescid-i Aksa'yı işgal edip cuma namazını dahi engellemesine rağmen, İslam İşbirliği Teşkilatı bu vahşeti sadece kınamakla yetindi. Bugün, Müslümanların sorunlarına gerçekten eğilecek bir kurumun varlığına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuluyor.

1978: Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Hava Kuvvetleri Komutanı oldu. Bu gelişmeyle 1980 darbesinin kadrosu tamamlanmış oldu. Türkiye Cumhuriyeti'ni derinden etkileyecek darbe için geri sayım başladı. Ülke, adım adım darbe sürecine sürüklendi ve bu ortamı hazırlayanlar, nihayetinde darbeyi gerçekleştirdi.

2011: Libya'da Muammer Kaddafi yönetimini devirmeye çalışan muhalifler başkent Trablus'a girdi. Libya İç Savaşı, Sirte'nin düşmesi ve Kaddafi'nin öldürülmesiyle 20 Ekim 2011'de sona erdi. Ancak Kaddafi'nin ölümü, ülkenin sorunlarını çözmedi; aksine Libya'nın kapıları emperyalist müdahalelere açıldı.

2013: Mısır'ın eski lideri Hüsnü Mübarek, tutuklu yargılandığı son davadan da beraat etti. Tura Hapishanesi'nde toplanan mahkeme, 85 yaşındaki Mübarek'in tahliyesine karar verdi. Mübarek, 2011'de kendisine karşı başlatılan ayaklanmada protestocuların ölümüne ortak olmaktan yargılanıyordu.

Editör: Murat Tanrıkulu