1633: Büyük İstanbul Yangını başladı. Cibâli’de başlayan bu büyük yangında 20 binden fazla bina kül oldu. Kâtip Çelebi’ye göre, yangın şehrin beşte birini yok etti. İstanbul, tarih boyunca büyük yangınlarla sık sık karşı karşıya kalmıştır.

1666: Üç gün sürecek olan Büyük Londra Yangını başladı. Bu felakette 13.200 ev ve 87 kilise kül oldu.

1898: Makineli tüfek, ilk kez bir savaşta kullanıldı. İlk makineli tüfekler manuel olarak, bir kolun çevrilmesiyle ateş ediliyordu.

1925: Tekke ve zaviyeler kapatıldı, bu yerlerde yürütülen dini faaliyetler yasaklandı. Bakanlar Kurulu Kararı ile tekke, türbe ve zaviyelerin kapatılması ile ilgili karar alındı. Bu kurumlar, İslam medeniyetinin gelişiminde önemli bir rol oynamıştı. Batılı güçler, Müslüman toplumların direncini kırmak amacıyla bu kurumların zayıflatılması için çaba göstermiş, nihayetinde dolaylı yollardan bu kurumları ortadan kaldırmayı başarmışlardı. İslam alimlerine göre, Müslüman toplumların yeniden dirilişi, bu kurumların yeniden yapılandırılmasıyla mümkün olacaktır.

1925: Şapka Kanunu ve tekkelerin kapatılması üzerine Sivas’ta bir ayaklanma çıktı. İstiklal Mahkemesi, birçok kişiyi cezalandırdı. Şapka Kanunu’na muhalefetten dolayı 1925 Kasım ile 1926 Şubat arasında çok sayıda kişi idam edildi. Bu idamlar, Meclis onayından geçmeyen mahkeme kararlarıyla hızla infaz edildi.

1938: Fransa’nın sömürgesi olan Hatay Cumhuriyeti bağımsızlığını ilan etti. Cumhurbaşkanlığına Tayfur Sökmen seçildi.

1977: Başbakan Süleyman Demirel, bir basın toplantısında "Ne yok? Ne zamandan beri yok? Yok olan maddeyi bildirin, istediğiniz kadar göndereyim" dedi. O dönemde halkın büyük çoğunluğu temel ihtiyaç maddelerine erişemiyor veya karaborsada yüksek fiyatlarla satın alabiliyordu. Ülkede yoksulluk giderek derinleşiyordu.

Muhabir: Murat Tanrıkulu