622: Hazreti Muhammed ve beraberindeki Müslümanlar, hicretlerini tamamlayarak Medine’ye vardılar. Bu tarih, "Hicri Takvim" in başlangıcı oldu. Hicret ile birlikte İslam Daveti’nde gizlilik ve baskılar dönemi sona ermiş ve devletleşme süreci başlamıştır.

1394: Fransa Kralı VI. Charles, Yahudilerin Fransa’dan kovulması emrini verdi. Ortaçağ Avrupası'nda Yahudiler istenmeyen halk olarak görülmüş ve hiçbir Avrupa Devleti onları topraklarında barındırmayı kabul etmemişti. Akdeniz'in ortasında ölüme terk edilen Yahudi kitlelerini, İslam Ümmeti’ni temsil eden Osmanlı Devleti kabul etmiş, onlara yerleşme ve serbestçe yaşama hakkı tanımıştır.

1979: Saddam Hüseyin, Irak devlet başkanı oldu. Laik Arap milliyetçiliğini, ekonomik modernizasyonu ve Arap sosyalizmini benimseyen Baas Partisi’nin önde gelen bir üyesi olarak, partisini iktidara getiren 1968’deki darbede önemli bir rol oynamıştır. 1979’da iktidara gelen Saddam, 1980 yılında 8 yıl sürecek İran-Irak Savaşı’nın başlamasına neden olmuştur. 16 Mart 1988’de Halepçe Katliamı olarak tarihe geçen Kürtlere karşı kimyasal silah kullanımına izin vermiştir.

1993: Sivas Madımak Oteli’nde 37 kişiyi yakarak öldürmek suçlamasıyla rastgele gözaltına alınan 157 kişiden 91’i, sadece "protesto gösterisine katılmaları" delil gösterilerek tutuklandı.

1997: TSK’ya casus soktuğu iddia edilen Bülent Orakoğlu tutuklandı. Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’na kadar yükselen Orakoğlu, görevinde hızlı bir şekilde yükseldi. 15 Temmuz'dan sonra FETÖ’yü eleştiren bu şahsın, uzun yıllar FETÖ medyasının yalan ve iftiralarla dolu haberlerinin dayanak noktası olduğu belirtilmiştir.

2014: Diyarbakır’da 72 sivil toplum kuruluşu üyesi, ABD’nin Adana Konsolosluğu’nun Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait iftar çadırındaki programını protesto etti.

2016: Darbe girişimine karşı meydanlara inen halkın üzerine darbeciler tarafından ateş açıldı. İstanbul’daki saldırıda Hüda Par üyesi Mehmet Karaaslan şehit edildi.

2016: Bir grup asker tarafından 15 Temmuz'da başlatılan askerî darbe teşebbüsü bastırıldı.

Muhabir: Murat Tanrıkulu