1929: Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği'nin ilk sergisi Ankara'da açıldı. Bu dönemde, yeni rejim Batılılaşma adımlarını hızlandırıyor, İslam Medeniyeti'ne ait kurumlar yerini Batı kültürüne ait yapılarla değiştiriyordu. Bu süreçte Müslüman halk, tarihinden ve kültürel köklerinden koparılıyordu.

1961: 27 Mayıs Darbesi'nden sonra iktidara gelen cunta tarafından kurulan Yassıada Yüksek Adalet Divanı, kararlarını açıkladı. Eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes ve iki bakanın da aralarında bulunduğu 15 kişi idama mahkûm edildi. 31 kişiye ömür boyu hapis, 408 kişiye çeşitli hapis cezaları verilirken, 133 kişi beraat etti.

1980: 12 Eylül Askeri Darbesi'ni gerçekleştiren cunta, tüm sendikaların banka hesaplarını dondurdu ve grev ile lokavtları kaldırdı. İşçiler işbaşı yaparken, belediye başkanları görevden alınarak yerlerine subaylar atandı. Sendika yöneticileri ve işyeri temsilcileri hakkında tutuklama kararları çıkarıldı.

1982: İsrail, Batı Beyrut'u işgal etti. Camp David Anlaşması sonrasında Lübnan'a yönelen İsrail, 15 Eylül'de Müslümanların yaşadığı Batı Beyrut'u işgal etti. Lübnan işgali, 19 bin ölü ve 30 bin yaralıya sebep oldu.

2004: BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Irak'taki savaşı ilk kez "gayri meşru" olarak niteledi. Bu açıklamanın politik bir yaptırımı olmasa da, kamuoyunu rahatlatma amaçlı bir adım olarak değerlendirildi.

2015: İsrail askerleri, Mescid-i Aksa'ya girerek cemaate saldırdı. Olayda 20 Filistinli yaralanırken, onlarca kişi gözaltına alındı.

2016: İttihadu’l Ulema üyesi Abdullatif Özer, Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Molla Abdullatif Özer, hayatını medreselerde ilimle geçiren, birçok öğrenci yetiştiren saygın bir âlimdi.

Kaynak: Haber Merkezi