1855: Osmanlı orduları, müttefikleriyle birlikte Sivastopol’a girdi. Akyar olarak da bilinen Sivastopol, Ukrayna’da Kırım Yarımadası’nda yer alan bir liman şehridir. Stratejik önemi yüksek olan bu liman, Sovyetler döneminde Karadeniz Filosu’nun üssüydü. Günümüzde ise Ukrayna ve Rusya Deniz Kuvvetleri tarafından ortak olarak kullanılmaktadır.

1931: Libya’nın özgürlük mücadelesi lideri Ömer Muhtar, şehit edildi. İtalyan işgaline karşı direnişe katılan Ömer Muhtar, 1923’te faşistlerin Libya’yı sömürgeleştirme politikasına karşı Berka’da yeni bir isyan başlattı. 11 Eylül 1931'de bir çatışmada yaralanıp esir düştü ve idam edilerek şehit edildi. Ömer Muhtar, Müslüman dünyasında ve özellikle Libya halkı arasında bir özgürlük simgesi olarak anılır.

1948: Pakistan’ın kurucusu ve ilk devlet başkanı Muhammed Ali Cinnah vefat etti. Hindistan’ın İngiliz sömürgesine karşı bağımsızlık mücadelesi veren Müslümanların lideri olan Cinnah, Pakistan Devleti'nin kurulmasına öncülük etti. Pakistan’da her yıl doğum ve ölüm yıl dönümlerinde Cinnah için anma törenleri düzenlenir.

1957: Ankara’da meydana gelen sağanak yağış sonucu Bent Deresi taştı, oluşan sel felaketinde 133 kişi hayatını kaybetti.

2001: ABD’de tarihin en büyük terör saldırılarından biri gerçekleşti. New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’nin ikiz kulelerine ve Pentagon’a yapılan uçaklı saldırılarda yaklaşık 4.000 kişi hayatını kaybetti, 6.291 kişi yaralandı. 11 Eylül Olayları, Afganistan ve Irak’ın işgali için bahane olarak kullanıldı.

2019: Amazon havzasında, 860 voltluk elektrik şoku üretebilen iki yeni elektrikli yılan balığı türü keşfedildi.

Editör: Murat Tanrıkulu