1928: İbrahim Necmi, İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda Latin harfleriyle ilk dersi verdi. Harf devriminin ardından, okuma-yazma bilmeyenlerin oranı bir anda arttı. Bu durumu düzeltmek için devletin en üst kademelerinden başlanarak okuma-yazma oranı hızla artırılmaya çalışıldı. Ancak Türkiye, %80 okuma-yazma oranına ancak 2000'li yıllarda ulaşabildi.

1960: Çad, Fransa'dan bağımsızlığını ilan etti.

1961: Yassıada Duruşmaları, 9 ay 25 gün sonra sona erdi. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile Maliye Bakanı Hasan Polatkan’a idam cezası verildi. Celal Bayar’ın cezası yaş haddinden dolayı infaz edilmezken, başbakan ve iki bakanın idamı 16 Eylül 1961’de Yassıada’da infaz edildi.

1980: Çin'de Mao dönemi resmen sona erdi. Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi, Mao ile ilgili tüm resim, demeç ve afişleri yasakladı.

1995: Suudi Arabistan’da 4 Türkiye vatandaşı kılıçla başı kesilerek idam edildi. 14 Ağustos’ta 2 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı daha aynı yöntemle idam edildi. 17 Ağustos’ta Başbakan Tansu Çiller, idamların durdurulması için Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’ı Suudi Arabistan’a özel elçi olarak gönderdi. 20 Ağustos’ta Suudi Hükümeti idamları durdurduğunu açıkladı.

1999: Yüzyılın son tam güneş tutulması Türkiye’nin çeşitli illerinden de izlendi.

2004: Kocaeli'nin Tavşancıl kasabasında, Başkent ve Adapazarı Ekspresleri kafa kafaya çarpıştı. Kazada ikisi anne ile kızı olmak üzere 8 kişi hayatını kaybetti, 88 kişi yaralandı.

2005: Pakistan, nükleer başlık taşıma kapasiteli ilk füzesini denedi. Böylece Pakistan, bu tür füze yapabilen ülkeler arasında yer alan ilk ve şu ana kadarki tek İslam ülkesi oldu.

Editör: Murat Tanrıkulu