Gider avansı tarifesine göre, dava açılırken mahkeme veznesine yatırılması gereken gider avansı, davacı için taraf sayısının beş katı tebligat ücreti ve diğer işlemler için 400 TL olarak belirlendi. Kullanılmayan gider avansı, hükmün kesinleşmesinden sonra davacıya iade edilecek. Geçici hukuki koruma taleplerinde de kullanılmayan kısım, karar sonrası talep üzerine iade edilecek.

Hakem Ücretleri Düzenlendi

Tahkim yoluyla çözülen dava ve işlerde, tarafların hakem ücreti konusunda anlaşmaya varamaması durumunda, 500 bin TL’ye kadar olan anlaşmazlıklarda tek hakem için yüzde 5, birden fazla hakem için yüzde 8 oranında ücret ödenecek. Bu ücret, ilk 500 bin TL sonrasındaki her 500 bin lira için tek hakeme yüzde 4, birden fazla hakeme ise yüzde 7 olarak belirlendi. 10 milyon lira ve üzerindeki davalarda ise hakem ücretleri yüzde 0,1 ve yüzde 0,2 oranında olacak.

Hakem ücretine, tahkim yargılaması sona erdiğinde hak kazanılacak ve ücret, birden fazla hakem olması durumunda hakemler arasında paylaştırılacak.

Tanık Ücretleri

Yargılamalarda tanıklık yapan kişilere, kaybettikleri zamanla orantılı olarak 100 ile 150 TL arasında ödeme yapılacak. Tanıkların seyahat ve konaklama masrafları da karşılanacak olup, tanık ücretleri ve giderler hiçbir vergi, resim veya harca tabi olmayacak.

Kaynak: Haber Merkezi