Yeni Dönemde Ehliyet Alacakları Bekleyen Değişiklikler

Direksiyon Sınavında Yeni Uygulamalar

Ehliyet almak isteyenler için önemli değişiklikler yapıldığını belirten Bektaş, özellikle direksiyon sınavı ile ilgili yeni kuralların devreye girdiğini vurguladı. Bektaş, "Artık sürücü adaylarının kayıt yaptırdıkları kursta fotoğraf çektirmeleri zorunlu hale geldi. 9 Temmuz 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemelere göre, sürücü kursuna kayıt olacak kişilerin yeni TC kimlik kartına sahip olmaları gerekiyor. Bu düzenleme ile kayıt dışılığın önlenmesi hedefleniyor. Adayların fotoğrafları, sürücü kursları tarafından çekilecek ve nüfus müdürlüklerince teyit edildikten sonra kayıt işlemleri yapılacak. Ayrıca, aday adına kesilen faturalar MEBBİS üzerinden MTSK'ya işlenecek, böylece mali açıdan kayıt dışılık önlenmiş olacak. Direksiyon sınavı iki farklı noktada gerçekleştirilecek ve sınav günü güzergahlar kura ile belirlenecek. Farklı kurslar belirlenen bu güzergahlarda eğitim verebilecek ve sınav öncesi güzergahlar Milli Eğitim Komisyonu tarafından denetlenecek," dedi.

Başarısız Olanlara Yeni Haklar

Direksiyon sınavında dört kez başarısız olan adaylara tanınan yeni haklardan bahseden Bektaş, "Dört defa direksiyon sınavında başarısız olan adaylar, haklarını kaybetmeden farklı bir kursa veya başka bir ilde sınava girebilecekler. e-Sınavda başarısız olanlar, farklı bir ilde ve kursta direksiyon sınavına girebilecek, teorik sınava yeniden girmelerine gerek kalmayacak. Ayrıca, askerlik, doğum veya hastalık gibi nedenlerle sınavlara katılamayanlar için de üç yıl süreyle haklarını kullanabilme imkanı getirildi. Sınav saatlerinde de değişiklik yapıldı; artık sınavlar 07.00-21.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Sınav süresi 35 dakikadan 40 dakikaya çıkarıldı, bu nedenle bir araçla sınava girecek kişi sayısı 12'den 10'a düşürüldü. Ayrıca, geri park işlemi 9 Ocak 2025 itibarıyla tek hamle yerine iki hamlede yapılabilecek," ifadelerini kullandı.

Dar Alan Dönüş ve Motosiklet Ehliyeti

Bektaş, dar alan dönüş kuralının da uygulamaya konulduğunu belirterek, "U dönüşü yapacak adaylar bu manevrayı üç hamlede gerçekleştirecek, aksi halde sınavı geçemeyecekler. Aynı kural motosikletler için de geçerli olacak. B ehliyeti almak isteyenler, isterlerse 6 saatlik ek eğitimle A1 motosiklet ehliyeti alabilecekler, ancak bu ehliyet ticari motosiklet kullanımına izin vermeyecek. Eğitimciler için de iki yılda bir yeni müfredat hakkında bilgilendirme yapılacak," şeklinde konuştu.

Kaynak: İLKHA