ABD, Pazartesi günü Beşşar Esad yönetiminin devrilmesinden sonra, altı ay boyunca Suriye'deki yönetim kurumlarıyla yapılan işlemleri insani yardım akışını kolaylaştırmak amacıyla yaptırım muafiyeti kapsamında değerlendirdi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Fransa Inter radyosuna yaptığı açıklamada, AB'nin benzer bir adımı atabileceğini ancak bu konuda net bir zaman çizelgesi vermediğini söyledi. Barrot, Suriye'deki siyasi geçişin ve yeni liderliğin nasıl şekilleneceğine bağlı olarak daha fazla yaptırımın kaldırılabileceğini ifade etti.
Barrot, "İnsani yardımların ulaştırılmasını engelleyen ve ülkenin toparlanmasını zorlaştıran bazı yaptırımlar hızla kaldırılabilir. Ayrıca, Avrupa ortaklarımızla görüşmelerde kaldırılabilecek başka yaptırımlar da var, ancak bu Suriye'nin kadın ve güvenlik beklentilerini ne kadar hızlı karşılayacağına bağlı" dedi.
Üç Avrupalı diplomat, AB'nin 27 Ocak'ta Brüksel'de toplanacak 27 dışişleri bakanına kadar bazı yaptırımları kaldırmayı planladığını söyledi. Diplomatlardan ikisi, finansal işlemleri kolaylaştırarak fonların ülkeye geri dönmesini sağlamak, hava taşımacılığını desteklemek ve enerji sektörüne yönelik yaptırımları azaltarak güç kaynaklarını iyileştirmek gibi hedeflerin olduğunu belirtti.
Suriye, çoğu bölgede günde iki veya üç saat devlet tarafından sağlanan elektrikle ciddi kesintiler yaşıyor. Yeni hükümetin hedefi ise önümüzdeki iki ay içinde günlük sekiz saat elektrik sağlamak.
ABD'nin muafiyetleri, 7 Temmuz'a kadar belirli enerji işlemlerine ve kişisel para transferlerine izin veriyor, ancak yaptırımları tamamen kaldırmıyor.
Geçtiğimiz günlerde Suriye'nin yeni lideri Ahmet el Şara'nın, Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanlarıyla bir görüşme gerçekleştirdiği biliniyor.