12 Ağustos 2024 tarihinde saat 23:56’da Suriye'nin Hama şehrinde meydana gelen deprem, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de hissedildi.

Bismil-Silvan yolunun 29. Kilometresinde Silvan’a bağlı Karamus köyünde Batman Sağ Sahil Barajı’ndan bölgedeki çiftçilere su sağlayan sulama kanalı patladı.

6 nolu Sifon altı çıkışında meydana gelen patlamanın Suriye’nin Hama kentinde meydana gelen deprem nedeniyle oluşan heyelandan kaynaklandığı düşünülüyor.

Deprem Vurdu Bi̇smi̇l Ve Si̇lvan Susuz Kaldi 3

Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge ve Batman yetkilileri ile Malabadi Sulama Birliği yetkilileri, kanalı en kısa sürede onarmak için 7/24 çalışmaların devam ettiğini ve Pazar gününe kadar arızanın giderilerek suyun verilmesinin hedeflendiğini belirttiler.

Pamuk en kritik döneminde

Pamuğun en kritik döneminde meydana gelen kanal patlaması bölge çiftçilerini zor durumda bıraktı.

Bismil ilçesinde yaşayan çiftçilerden Sebih Çelebi, pamuk sulama döneminde yaşayan sorunun kendilerini çok zor durumda bıraktığını belirtti. Çelebi; “DSİ yetkilileri şu anda arızanın giderilmesi için bölgede gece gündüz çalışıyorlar kendilerine teşekkür ediyoruz, imdadımıza yetiştiler, bir hafta boyunca pamuğumuzu sulayamazsak verim büyük oranında düşebilir veya mahsullerimiz tamamen yanabilir.” ifadelerini kullandı.

Deprem Vurdu Bi̇smi̇l Ve Si̇lvan Susuz Kaldi 5

Çiftçilerden Azat Yılmaz, kanalda yaşanan patlamanın hemen ardından DSİ 10. Bölge Müdürlüğü ve Malabadi Sulama Birliği ekiplerinin bölgeye geldiğini belirtti.

Çiftçiler: “DSİ yetkililerine teşekkür ediyoruz”

Yılmaz; “Batman, Silvan ve Bismil ilçelerinde bulunan 150 bin dekar tarımsal alana sulama suyu sağlayan Batman sağ sahil sulama tesislerinin 6 nolu sifonunda deprem kaynaklı olduğunu düşündüğümüz heyelandan dolayı patlama meydana geldi. Patlama meydana gelen noktaya Devlet Su İşleri 10.Bölge Müdürlüğü tarafından ihtiyaç olan tüm iş makinaları çok çabuk bir şekilde nakil edildi, Malabadi Sulama birliği Başkanlığıyla koordineli olarak bakım onarım çalışmaları gece gündüz devam ediyor. Tarımsal alanlara sulama suyu sağlayan ana kanalın su ile kavuşturulması için yetkililer yoğun olarak çalışıyorlar. Bu konuda DSİ 10.Bölge Müdürlüğü ve Malabadi Sulama Birliği Başkanlığına çok teşekkür ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

Deprem Vurdu Bi̇smi̇l Ve Si̇lvan Susuz Kaldi 4

Muhabir: (Kamuran Turgay)