Avrupa Gözlemevi ve Düşük Frekans Dizisi (LOFAR) radyo teleskop ağı, 2012 yılından bu yana kara deliklerin keşfi ve ötegezegenlerin araştırılması gibi çalışmalar yürütüyor. Ancak SpaceX'in son 5 yılda Starlink uydularını fırlatmasıyla, radyo dalgalarında oluşan artış nedeniyle bu gözlemler zorlaştı.
Hollanda Radyo Astronomi Enstitüsü'nden Jessica Dempsey, geçen yıl gökyüzünde parazit sinyaller fark ettiklerini ve bunların birinci nesil Starlink uydularına kadar izini sürdüklerini söyledi. SpaceX'in dünya yörüngesindeki 6 binden fazla uyduyu barındıran sistemi, küresel internet hizmeti sunarken, bu uyduların arızalı pillerinden yayılan istenmeyen elektromanyetik radyasyon LOFAR'ın gözlemlerini olumsuz etkiliyor.
Dempsey, geçen yıl SpaceX ile bu sorunu azaltmaya yönelik görüşmeler yaptıklarını ve iyimser olduklarını ifade etti. Ancak temmuz ayında yapılan gözlemlerde, Starlink V2 Mini uydularının daha fazla parazite neden olduğu tespit edildi. Üstelik SpaceX o zamandan beri daha fazla uydu fırlattı.
Dempsey, yeni Starlink uydularının önceki modellere kıyasla 30 kat daha fazla emisyon yaydığını belirterek, bu durumun kendilerini şoke ettiğini söyledi. Ayrıca bu uyduların yaydığı parlaklığın, gözle görülen en sönük yıldızların 10 milyon katı kadar olduğunu ve bu durumun, dolunayın karanlık bir gecede görünmesi kadar rahatsız edici olduğunu ekledi.