En düşük hava sıcaklığının doğu illerinde 0 dereceye düştüğü bu günlerde çocuk ve kronik rahatsızlıkları olanlar başta olmak üzere birçok kişide üst solunum yolu enfeksiyonları baş göstermeye başladı.

Acil servislerde gribal enfeksiyon şikayetlerinin artmasıyla beraber aktarcılarda özel kış çayları başta olmak üzere birtakım bitkilere de teveccüh arttı.

Soğuk-sıcak hava geçişlerinin yoğun rastlanıldığı bu süreçte tüketicilere soğuk algınlığına karşı alınması gereken tedbirler hususunda tavsiyelerde bulunan Aromaterapi Uzmanı Abdusselam Olgun, bilinçsiz birden fazla bitkinin beraber tüketilmesinin faydadan ziyade zarar verebileceğini hatırlattı.

"Kış meyvelerinden bol bol beslenelim"

Olgun, "Havalar soğumaya başladı, artık soğuk algınlığı baş gösterdi. Vatandaşlar, 'soğuk aldık, astım, öksürük, nefes darlığımız var' gibi şikayetleri oluyor. Vatandaşlara tavsiyemiz, gelişi güzel herhangi bir ilacı veya doğal karışımı tüketmeyin. Sağlığımız için kendimizi korumamız gerekiyor. Günlük her sabah uyandığımızda 2 yemek kaşığı su ile karıştırıp doğal sirke tüketebiliriz. Bol bol yürüyüş yapıp soğuk günlerde uyurken üstümüzü örterek kendimizi koruyabiliriz." ifadelerini kullandı.

Soğuk algınlığına karşı gerekli müdahaleleri paylaşan Olgun, "Soğuk aldıktan sonra neler yapmamız gerekiyor? Ezberde olan bazı bitki ve yiyecekleri tüketiyoruz. Özellikle kış aylarında soğuk aldığımızda limon ve portakal suyunu, ananas ve greyfurtu tüketebiliriz. Yani kış meyvelerinden bol bol beslenelim. Bunların yanı sıra zencefil, zerdeçal ve kekiği kaynatıp demleme usulü ile tüketebiliriz. Özellikle bazı öğretmenlerin farenjit problemi artıyor, bunlar için de adaçayını öneriyoruz." dedi.

"Karıştırma bitkiler fayda beklerken zarar verebilir"

Son günlerde tüketicilerin yöneldiği bitkileri ve faydalarını sıralayan Olgun, şu ifadelere yer verdi:

"Genelde yönelinen bitkiler hatmi çiçeği, ıhlamur, zencefil, zerdeçal, kekik ve papatyadır. Bitkileri çok fazla karıştırmaya gerek yoktur, toksin etkisi oluşturur. Genel sağlık için sabahları birer bardak kekik çayı öneriyoruz. Bunun yanında öksürük ve solunum yolları için hatmi çiçeği, ıhlamur, zencefil ve zerdeçal kullanmaları yeterlidir. Papatya, kiraz sapı gibi bitkileri karıştırmaya gerek yoktur. Fayda beklerken bize zarar verebilir. Genelde zencefil ve zerdeçal romatizmal hastalıklar için de faydalıdır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir." (İLKHA)

Kaynak: (İLKHA)